Proven amb èxit en ratolins un prototip de vacuna universal contra la grip
El sèrum, encara en fase experimental, es basa en la tecnologia d'ARN i protegeix davant una vintena de subtipus del virus
Aconseguir una vacuna universal contra la grip, un dels objectius prioritaris per a la comunitat científica, està ja més a prop. Un equip d'investigadors estatunidencs ha provat amb èxit en ratolins i furons un prototip basat en tecnologia ARNm, la mateixa emprada en els sèrums desenvolupats per Pfizer i Moderna contra la covid-19. Conté antígens dels vint subtipus coneguts dels virus de la grip A i B, per la qual cosa podria servir de base per a una vacuna universal.
Segons detalla aquest dijous un article publicat en la revista Science, el fàrmac va produir alts nivells d'anticossos creuats i específics per a cada subtipus en els animals, i va aconseguir protegir-los contra els símptomes de la malaltia i la mort després d'infectar-los amb soques de la grip. Es tracta d'una fase experimental; el pas següent serà testar l'eficàcia en voluntaris humans i comprovar els possibles efectes adversos, el que es coneix com a etapa clínica.
Poder obtindre una vacuna universal contra la grip seria un assoliment molt rellevant per a la salut global, ja que és difícil anticipar cada any quina soca causarà la pròxima pandèmia. Només a Espanya, el 2020, aquest virus, que és especialment greu en els majors de 64 anys i en grups de risc, va causar més de 600.000 casos, 1.800 ingressos en UCI i 3.900 morts, segons dades de l'Institut de Salut Carlos III.
A diferència d'altres prototips que contenen un conjunt reduït d'antígens compartits entre subtipus del virus de la grip, el de la vacuna que s'assaja actualment inclou antígens específics de cadascun. Inspirats per l'èxit de les vacunes d'ARN contra el SARS-CoV-2, un equip científic de la Universitat de Pennsilvània liderat per Claudia Arévalo va preparar vint ARNm diferents encapsulats en nanopartícules, la mateixa tecnologia utilitzada per Moderna per a desenvolupar els seus vaccins davant del coronavirus.
L'estudi assenyala que cadascun dels ARN codificava un antigen d'hemaglutinina diferent, una proteïna de la grip altament immunògena que ajuda el virus a entrar en les cèl·lules. Els nivells d'anticossos es van mantindre quasi estables quatre mesos després de vacunar els ratolins.
Per a Adolfo García-Sastre, director de l'Institut de Salut Global i Patògens Emergents de l'Hospital Mount Sinai de Nova York i autor de diverses patents de vacunes per a la grip en desenvolupament clínic, l'estudi és "molt interessant", segons declaracions recollides pel Science Media Centre (SMC). A parer seu, l'experiment "demostra la capacitat de poder elaborar vacunes multivalents d'ARNm que siguen capaces d'immunitzar alhora contra vint o potser més antígens diferents. En aquest cas són antígens de virus de la grip que engloben tots els possibles subtipus i variants, inclosos els que tenen potencial pandèmic". Les vacunes actuals de la grip no protegeixen contra els virus amb potencial pandèmic, però aquesta vacuna, "si funciona bé en persones, ho aconseguiria".