Principi d'acord entre Rússia, Ucraïna, Turquia i l'ONU per a desbloquejar l'exportació de cereals

Les tropes russes continuen l'ofensiva a Donetsk, però sense èxit, segons l'últim informe de l'Estat Major General de les Forces Armades d'Ucraïna

Treballadors assecant blat en una granja de Kalmychanks, a la regió de Lugansk, Ucraïna
Treballadors eixugant blat en una granja de Kalmitxanks, a la regió de Lugansk, Ucraïna / Sergei Ilnitsky (Efe)

Rússia, Ucraïna, Turquia i l'ONU han aconseguit a Istanbul un principi d'acord per a resoldre la crisi dels cereals ucraïnesos bloquejats en els ports del mar Negre.

El Ministeri de Defensa turc, amfitrió de les converses, ha dit en un comunicat que les delegacions han acordat principis tècnics bàsics per a desbloquejar aquestes exportacions i que Rússia i Ucraïna tornaran a reunir-se la setmana vinent a Turquia per a revisar el que han discutit i signar un compromís.

Turquia ha explicat que en la reunió s'han acordat qüestions com l'establiment d'un centre de coordinació a Istanbul, els controls conjunts en els punts d'eixida i destinació dels ports, i la garantia de la seguretat de la navegació en les rutes de trasllat.

"El de hui és un pas important i substancial de cara a un acord complet", ha dit poc després a Nova York el secretari general de l'ONU, António Guterres, que ha subratllat, no obstant això, que encara queden coses per fer.

Segons els observadors, l'obstacle més gran per a aconseguir un acord ha sigut fins ara el control dels vaixells en la seua ruta cap a Ucraïna, perquè Moscou vol registrar-los per a assegurar-se que no transporten armes al país envaït, una exigència que Kíiv rebutja.

20 milions de tones de cereals i llavors de gira-sol sense eixir als mercats

Al seu torn, la part ucraïnesa demana garanties de seguretat enfront dels atacs russos si accedeix a eliminar les mines marines que va col·locar per a protegir els seus ports, on ara hi ha més de vint milions de tones de cereals i llavors de gira-sol que no poden eixir als mercats internacionals.

L'escassetat mundial d'aquests productes està agreujada a més per la de fertilitzants russos que s'han deixat d'exportar després des del 24 de febrer quan començà la invasió d'Ucraïna.

"Hi ha un enteniment que aquest procés no serà ràpid, però també hi ha un desig general que no s'allargue més d'un mes", ha assenyalat una font governamental a RIA Nóvosti, una de les agències de notícies oficials russa.

En cas d'un consens, Turquia i l'ONU supervisarien la implementació del mecanisme acordat. "El principal ara és arribar a un consens i formar un centre de control operatiu a Istanbul", ha afegit aquesta font russa.

Els russos continuen la seua ofensiva a Donetsk

Mentrestant, les tropes russes continuen un dia més amb la seua ofensiva a la regió de Donetsk, a l'est d'Ucraïna, especialment als voltants de l'estratègica localitat de Sloviansk, no obstant això, sense èxit, segons l'últim informe de l'Estat Major General de les Forces Armades d'Ucraïna publicat en Facebook.

L'exèrcit rus tracta de controlar des de fa dies la regió de Donetsk, després d'ocupar la veïna Lugansk, amb una ofensiva centrada en les dues poblacions més importants de la zona: Sloviansk i Kramatorsk.

El nombre de poblacions que han registrat atacs dona una idea de la intensitat de la campanya que Rússia desenvolupa en aquesta zona.

Una altra de les àrees afectades per l'ofensiva russa és la regió de Khàrkiv, en el nord-est d'Ucraïna. Allí, diu el comunicat militar, "l'enemic va disparar artilleria" en quasi tota la regió.

Mentrestant, l'exèrcit ucraïnés manté avanços en algunes regions del sud del país que havien caigut sota control rus, com Kherson i la veïna Zaporijia, on està la central nuclear europea més gran que ara gestiona Moscou.

També et pot interessar

stats