La primera orde de bombardeig de Biden ataca milícies proiranianes a Síria

El Pentàgon el justifica en resposta als últims atacs contra tropes nord-americanes i de la coalició internacional a l'Iraq.

El president dels Estats Units, Joe Biden, i la vicepresidenta Kamala Harris, en una imatge recent
El president dels Estats Units, Joe Biden, i la vicepresidenta Kamala Harris, en una imatge recent / Jonathan Ernst (Reuters)

Els Estats Units ha bombardejat aquest dijous presumptes posicions de milícies proiranianes a l'est de Síria en el primer atacat ordenat pel president Joe Biden des que va arribar a la Casa Blanca.

El Pentàgon assegura que s'han destruït "diverses instal·lacions" usades per Kataeb Hezbollah i una altra milícia, en una zona pròxima a la frontera amb l'Iraq. A més, justifica el bombardeig com a resposta als últims atacs contra tropes nord-americanes i de la coalició internacional a l'Iraq, així com per les "contínues amenaces" al personal estranger a la zona.

Aquest dilluns, dos coets del tipus Katiuixa van impactar a l'ambaixada dels Estats Units a Bagdad en plena Zona Verda, la zona teòricament més segura del país i on la coalició internacional es va instal·lar després de la invasió de l'Iraq de 2013. Una setmana abans, el 15 de febrer passat, un soldat nord-americà va resultar ferit i un contractista va morir a Irbil, la capital del Kurdistan iraquià, per l'impacte de diversos coets similars, tres dels quals van caure a l'aeroport de la capital.

Els atacs contra instal·lacions nord-americanes a l'Iraq han augmentat des que els Estats Units va assassinar, al gener de 2020, el comandant iranià Qasem Soleimani en un bombardeig selectiu a Bagdad, una acció que va ser criticada per les forces polítiques iraquianes i per les milícies proiranianes que actuen al país.

Tot i que els atacs a la Zona Verda solen reivindicar-los grups armats poc coneguts, Washington acusa directament Kataeb Hezbollah, una milícia iraquiana que rep finançament de l'Iran i que el Pentàgon ha classificat com una organització terrorista.

També et pot interessar

stats