El president d'Itàlia dissol el Parlament i dona per acabada la legislatura

Sergio Mattarella fa el pas després que el primer ministre Mario Draghi haja presentat la dimissió

Sergio Mattarella, actual president de la República d'Itàlia
Sergio Mattarella, actual president de la República d'Itàlia / Europa Press

El president d'Itàlia, Sergio Mattarella, ha decretat aquest dijous la dissolució del Parlament i va donar per acabada la legislatura després de la dimissió del primer ministre, Mario Draghi, i s'espera ara la data de la convocatòria d'un avançament electoral. La legislatura havia de concloure el març de 2023.

El cap de l'Estat va decretar aquest dijous la dissolució del Senat i de la Cambra dels Diputats, triat el març de 2018, després de reunir-se amb els seus respectius presidents, Maria Elisabetta Alberti Casellati i Roberto Fico, segons ha informat en un comunicat oficial.

El govern de Mario Draghi, en funcions, haurà de decidir ara la data dels comicis generals, que serà en el termini de setanta dies després de la dissolució, per la qual cosa es considera la possibilitat que tinguen lloc en la segona meitat de setembre. Draghi, expresident del Banc Central Europeu, va assumir el càrrec el mes de febrer del 2021, però finalment ha renunciat a aquesta responsabilitat davant la divisió dels seus suports en la coalició de govern.

La seua coalició va estar secundada per pràcticament tots els partits de l'hemicicle, d'esquerra a dreta, excepte pels ultradretans Germans d'Itàlia de Giorgia Meloni. No obstant això, va decidir dimitir el passat dia 14 després de perdre el suport del M5S, després de setmanes de desavinences per diversos motius, com un decret contra la inflació i els recels de la formació populista a continuar armant l'exèrcit ucraïnés. Mattarella va rebutjar inicialment la dimissió i va demanar a Draghi a saldar la seua crisi en el Parlament, on va acudir ahir, dimecres, amb la intenció de tornar a unir la seua coalició i sumar tots els partits per a culminar la legislatura. No ha sigut possible.

També et pot interessar

stats