Portugal declara la situació de sequera severa i extrema en prop del 40% del territori

Esperen el suport de la Comissió Europea, però açò els permet anar posat en marxa mesures per a ajudar l’agricultura

La sequera afecta l'agricultura i ramaderia valenciana
Imatge d'arxiu de la sequera / À Punt NTC

El Govern de Portugal ha declarat aquest dilluns la situació de sequera severa i extrema en prop del 40% del territori nacional, en la meitat sud del país, a causa de les altes temperatures i les baixes precipitacions al març i abril. Concretament, 40 municipis estan en sequera severa i 27 en situació extrema després de l’"agreujament de la intensitat" d'aquest fenomen a la fi d'abril, segons un comunicat divulgat aquest dilluns pel Ministeri d'Agricultura i Alimentació lusità.

En aquest comunicat, les autoritats del país veí expliquen que els valors de les temperatures mitjanes i màximes estan per damunt del normal, i que el registre d'onades de calor i les baixes precipitacions durant el mes de març i abril han provocat la pèrdua d'aigua al sòl, amb major incidència al sud del país. Açò ha fet que, a les conques hidrogràfiques del sud, no haja sigut possible la recuperació hídrica per les precipitacions "poc significatives o nul·les" durant l'any hidrològic.

Així, la situació meteorològica afecta fortament l'activitat agrícola i el rendiment dels agricultors —igual que està succeint a Espanya— i a Portugal consideren de màxima importància reconéixer aquesta realitat “perquè puguem ajudar els agricultors”, segons ha afirmat la ministra d'Agricultura, Maria do Céu Antunes.

Malgrat que l’executiu lusità espera de la Comissió Europea "un suport ferm per a fer front a aquesta situació estructural", la declaració de sequera extrema i severa permet al govern avançar amb mesures sense necessitat d'aprovació de Brussel·les. Algunes de les que posaran en marxa són el pasturatge en àrees de guaret abans del 31 de juliol, flexibilitzar l'alimentació dels animals en manera de producció biològica o ampliar l'interval entre parts. També passa a ser possible que les terres de guaret es pasturen o s'utilitzen per a collita, a excepció de la dacsa, la soja o el matoll de curta rotació.

També et pot interessar

stats