La policia registra la seu del partit de Le Pen per una investigació de finançament il·legal
L'operació encara no ha comportat detencions, però aprofundix els problemes legals del partit després de la condemna dels principals líders de la formació

La policia registra des de primera hora d’este matí la seu de l'Agrupació Nacional (RN, per les sigles en francés), el partit d'extrema dreta de Marine Le Pen, en el marc d'una investigació per sospites de finançament il·legal. “Tots els correus, documents i elements de comptabilitat del primer partit de l'oposició han sigut confiscats, sense que nosaltres sapiem en este punt quines són amb precisió les acusacions”, ha indicat Jordan Bardella, president de la RN i delfí de Le Pen, en el seu compte de la xarxa social X.
El que saben, ha dit l'eurodiputat, és que el registre apunta a “l'activitat electoral del partit” —tant en campanyes regionals com presidencials, legislatives i europees— i consideren que l'operació duta a terme per la brigada financera i anticorrupció de la policia és una maniobra d’“assetjament”.
“Es tracta d'un greu atac al pluralisme i a l'alternança democràtica. Mai un partit de l'oposició havia sigut objecte d'un atac tan acarnissat sota la V República”, lamenta Bardella.
Els policies s’han presentat les 08:50 hores (6.50 GMT) juntament amb dos jutges d'instrucció i, segons filtracions a la premsa local, les perquisicions es referixen al finançament de les campanyes electorals del partit d'extrema dreta a través de préstecs de militants adinerats.
Se sospita també que podria haver-hi factures unflades per a engrossir els reembossaments de l'Estat al partit, que en les legislatives anticipades de fa un any es va situar com el segon bloc amb més diputats en l'Assemblea Nacional, només superat per la coalició dels partits d'esquerra, i el primer en termes de vot popular.
La investigació, que fins a la data no ha comportat cap detenció, es va obrir el passat 3 de juliol, segons indica el diari Le Monde, i se centra en el període entre el 2021 i el 2024.
Suposa un aprofundiment dels greus problemes legals del partit pel que fa als seus comptes, ja que arriba només uns mesos després de la condemna al partit i als seus principals líders, entre ells Marine Le Pen, el març passat per l'ús fraudulent de 4,2 milions de fons públics del Parlament Europeu.
Le Pen ha sigut condemnada a quatre anys de presó, dos d'ells en ferm —encara que podria complir-los en arrest domiciliari amb un braçalet electrònic— i a cinc anys d'inhabilitació per a càrrec públic, d'aplicació immediata.
Encara que pot mantindre el seu actual escó en l'Assemblea Nacional, la pena suposa que podria estar impossibilitada per a presentar-se a les eleccions presidencials franceses del 2027, llevat que isca victoriosa l’apel·lació de la seua condemna, prevista per al 2026.
A més d'això, a l’inici de juliol, Le Monde va divulgar que existix una altra investigació contra la RN i altres formacions d'ultradreta per possibles noves irregularitats financeres en l'Eurocambra.
Segons eixes informacions, un nou informe de la direcció general de finances del PE acusa l'antic grup parlamentari europeu d'ultradreta Identitat i Democràcia (ANEU) —vigent entre el 2019 i el 2024 i del qual formava part el RN— d'haver distribuït il·legalment més de 4,3 milions d'euros en donacions a associacions de diversos països sense respectar les regles sobre la utilització d'eixos fons.