L'esquerra francesa guanya les eleccions i frena la ultradreta

El primer ministre Gabriel Attal presentarà este dilluns la seua dimissió a Emmanuel Macron

Els francesos celebren a la plaça de la República de París els resultats de les eleccions legislatives
Els francesos celebren a la plaça de la República de París els resultats de les eleccions legislatives / REUTERS/Yara Nardi

El Nou Front Popular (NFP) d'esquerra ha guanyat les eleccions legislatives franceses celebrades este diumenge en obtindre 182 diputats i convertir-se així en el major grup parlamentari de l'Assemblea Nacional de França, que té un total de 577 diputats i en la qual la majoria absoluta es situa en 289 escons.

Ensemble, el bloc capitanejat pel partit de l'actual president de la república francesa, Emmanuel Macron, esdevé el segon grup parlamentari en fer-se amb 168 escons. D'esta manera, l'ultradretà Reagrupament Nacional (RN) de Marine Le Pen no compleix les seues altes expectatives i es queda com a tercer grup del parlament amb 143 escons.

"Fidel a la tradició republicana, demà presentaré la meua dimissió al president de la República", ha anunciat passades les 21:00 hores i en una declaració institucional el primer ministre Gabriel Attal. "A la vista dels resultats d'esta nit, molts francesos senten incertesa sobre el futur, en vore que no s'ha obtingut cap majoria absoluta. El nostre país viu una situació política sense precedents i es prepara per a rebre al món d'ací a unes setmanes. Assumiré les meues funcions mentre el deure així ho requerisca", ha concretat Attal des del palau de Magtinon.

Mélenchon reclama a Macron un primer ministre d'esquerres

Minuts després de fer-se públiques les primeres projeccions de vot, el líder de la França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, ha exigit al president Emmanuel Macron que nomene un primer ministre de l'aliança d'esquerres, coalició que el seu partit ha format amb socialistes, comunistes i ecologistes per a estos comicis. Des de París, en un discurs pronunciat davant de centenars de seguidors i seguidores per a celebrar la victòria de l'esquerra, Mélenchon ha valorat com un "alleujament" que l'extrema dreta no haja assolit la victòria que pronosticaven la majoria de les enquestes.

Mélenchon també ha manifestat que les prediccions "confirmen la derrota del president i de la seua coalició" i, per això, ha demanat a Macron que "no intente escapar de la derrota amb subterfugis". El líder de l'esquerra, que ha rebutjat entrar en negociacions amb la coalició macronista, ha dit que el nou executiu ha d'aplicar el seu programa "per decret", amb mesures com la derogació de la reforma de les pensions aprovada l'any passat per Macron, introduir el bloqueig dels preus d'alguns productes i apujar el salari mínim.

Macron prendrà "les decisions necessàries" en constituir-se l'Assemblea Nacional

En un breu comunicat emés pel palau de l'Elisi, el president Emmanuel Macron ha apel·lat a la prudència i ha anunciat que esperarà que es forme la nova Assemblea Nacional per a "prendre les decisions necessàries", és a dir, per a nomenar el nou primer ministre. El text també ha informat que el cap de l'Estat no intervindria públicament durant la nit electoral d'este 7 de juliol.

Le Pen considera que la derrota d'esta nit és una "victòria en diferit"

La líder de Reagrupament Nacional (RN) Marine Le Pen ha lamentat la derrota d'esta nit, però també ha considerat que estos resultats posen els fonaments d'una futura victòria: "És una victòria en diferit", ha dit. Le Pen també ha avançat que, "malgrat el seu fracàs", no demanarà la dimissió de Macron.

Per la seua part, Jordan Bardella, candidat a primer ministre de RN, ha denunciat el que considera "aliances contra natura" entre el bloc macronista i l'esquerra que, segons ha valorat, han sigut el motiu de la derrota del seu partit. "L'aliança del deshonor ha privat els francesos del redreçament polític que havien triat", ha indicat el candidat del partit de Marine Le Pen en referència als resultats de la primera volta d'estes eleccions legislatives. Bardella, a més, ha acusat directament Emmanuel Macron de deixar al país "en braços de l'extrema esquerra de Mélenchon".

El president de RN ha atribuït la inesperada derrota del partit a "la desinformació" i a "les caricatures" que els mitjans de comunicació han fet de la formació i ha conclòs: "no entrarem en cap acord de façana", donant a entendre que seguiran en l'oposició.

També et pot interessar

stats