Els partits francesos d'esquerra tanquen un acord per a crear un Front Popular

L'aliança encara no ha acordat qui serà el candidat a primer ministre, una qüestió sobre la qual persisteixen diferències considerables

Els portaveus dels principals partits d'esquerres, units en un nou Front Popular a França
Els portaveus dels principals partits d'esquerres, units en un nou Front Popular a França / Stephane Mahe / Reuters

Dilluns passat, davant del resultat de les eleccions al Parlament Europeu, Emmanuel Macron va anunciar la dissolució de l'Assemblea Nacional i la convocatòria d'eleccions avançades. En eixe moment, els partits francesos d'esquerra van començar a mobilitzar-se per formalitzar una candidatura conjunta amb la qual poder fer front a l'avanç de l'extrema dreta, una unió que s'ha tancat este dijous. Així, han confirmat un acord final per a crear un nou Front Popular de cara a les eleccions legislatives del 30 de juny i el 7 de juliol.

L'acord inclou candidatures úniques en cadascuna de les circumscripcions electorals del país, així com un programa de govern. L'aliança està formada pel Partit Socialista (PS), l'ecologista EELV, La França Insubmisa (LFI) i el Partit Comunista (PCF). "Hem aconseguit un programa polític de ruptura, amb un desplegament per als primers cent dies de mandat, propostes concretes i realistes perquè la vida dels francesos canvie realment", han dit en el comunicat. No obstant això, l'aliança encara no ha acordat qui seria el seu candidat a primer ministre, una qüestió sobre la qual persisteixen diferències considerables.

L'anunci de l'acord final ha arribat després de diversos dies d'intenses negociacions sobre el nombre de circumscripcions on concorrerà cada partit, però també perquè cadascuna de les formacions rebera un nombre suficient de districtes amb possibilitats reals d'aconseguir escó.

L'expresident socialista François Hollande, que va ocupar l'Elisi del 2012 al 2017, s'ha mostrat satisfet, ja que "l'esquerra té el deure d'unir-se" a fi de frenar l'extrema dreta. "Des de l'Alliberament (de l'ocupació nazi, 1944-1945) mai l'extrema dreta ha estat tan prop d'arribar al poder", ha advertit en una entrevista en el canal TF1. Eixa possibilitat "crea un perill" i "no és només un problema per a França, sinó per a la imatge de França i per a les propostes que França puga fer a Europa".

El nom de la unió pren el del Front Popular, coalició formada el 1935 per diversos partits d'esquerra per a respondre a l'expansió del feixisme a Europa i que va aconseguir la majoria absoluta a la Cambra de Diputats en les eleccions del 1936, però va desaparéixer el 1938.

També et pot interessar

stats