El Partit Popular Europeu guanyaria les eleccions amb 186 escons, segons els sondejos

L’Aliança de Socialistes i Demòcrates es mantindria com a segona força amb 133 eurodiputats

Sondeig dels resultats del 9J a Europa
Sondeig dels resultats del 9J a Europa / À Punt NTC

El Partit Popular Europeu (PPE) guanyaria les eleccions al Parlament Europeu i es mantindria com la primera força amb 186 escons, huit més que en la darrera legislatura, segons la primera projecció d'escons basada en estimacions i sondejos a peu d'urna que publica l’Europarlament.

L’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates (S&D) seria el segon grup amb més presència en l'hemicicle amb 133 eurodiputats, n’obtindria sis menys que en l'Eurocambra eixint.

Segons l’enquesta, els liberals de Renovar Europa perdrien vint escons, però es mantindrien com a tercer grup amb més representació amb 82 eurodiputats.

Els seguirien amb 70 escons els euroescèptics Conservadors i Reformistes Europeus (CRE), que en guanyarien un, i l’extrema dreta d’Identitat i Democràcia (ID) que amb 60 escons, n'aconseguiria onze més.

Els Verds/Aliança Lliure Europea (Verds/ALE), que sumarien 53 escons, en perdrien 18 i caurien fins a la sisena plaça enfront de la quarta que tenien en l'hemicicle anterior.

El grup amb menys representació en l'Eurocambra continuaria sent L'Esquerra (GUE-NGL) amb 36 escons, que en perdria un.

51 dels 720 eurodiputats no estarien afiliats a cap de les famílies polítiques europees i passarien a formar part del grup de No Inscrits. De moment, els eurodiputats nous que no formen part de cap dels grups existents en la legislatura anterior, emmarcats en la categoria anomenada Altres, tindrien 51 seients en el nou hemicicle.

Emmanuel Macron anuncia la convocatòria d'eleccions anticipades a França

Pocs minuts després de conèixer el resultat d'estos sondejos, ha arribat la primera conseqüència, el president de França, Emmanuel Macron, ha anunciat la dissolució de l'Assemblea Nacional i la convocatòria d'eleccions legislatives anticipades en una declaració institucional pronunciada este diumenge des de l'Elisi.

Les eleccions se celebraran, segons ha anunciat Macron, el 30 de juny en primera volta i el 7 de juliol en segona volta.

Segons els sondejos a peu d'urna, la ultradretana Agrupació Nacional (RN) de Marine Le Pen ha aconseguit una rotunda victòria en les eleccions europees d'este diumenge a França. Han aconseguit entre el 31,5 i el 32,4% dels vots, doblant els resultats del partit del president Emmanuel Macron, que hauria obtingut el 15,2%.

Els comicis arribaran només dos anys després de les de juny de 2022, en les quals Renaixement, el partit de Macron va perdre la majoria absoluta que havia tingut en la legislatura 2017-22, la qual cosa li ha provocat problemes al govern a l'hora de buscar socis parlamentaris per a aprovar les seues reformes.

També et pot interessar

stats