Les pitjors inundacions en mig segle a Austràlia obliguen a evacuar més de 18.000 persones

Les autoritats del país no comptabilitzen per ara víctimes mortals ni ferits greus i encara no se sap la magnitud dels danys, especialment concentrats a Nova Gal·les del Sud. 

Imatges aèries de la Port Macquarie, a Nova Gal·les del Sud, a Austràlia

Les inundacions que colpegen des de la setmana passada la costa d'Austràlia deixen un balanç de vora 18.000 persones evacuades en els últims dies, segons han informat aquest dilluns les autoritats del país. Les riuades, en plena pandèmia de Covid-19, ja són considerades com les pitjors en més de cinc dècades.

La cap del govern de l'estat de Nova Gal·les del Sud, Gladys Berejiklian, ha precisat que 15.000 desallotjats del total pertanyen a la costa nord-central d'eixa àrea, la més poblada del país, on han caigut 900 litres per metre quadrat de pluja en els últims sis dies. Altres 3.000 són persones residents de barris ubicats a l'oest de Sydney, capital de Nova Gal·les del Sud. 

 

Diversos operaris avaluen l'estat d'un pont inundat en la ciutat de Windsor, a Nova Gal·les del Sud (Austràlia)
Diversos operaris avaluen l'estat d'un pont inundat en la ciutat de Windsor, a Nova Gal·les del Sud (Austràlia) / Loren Elliott (Reuters)

Moltes de les zones ara inundades patiren també l'impacte dels incendis forestals de 2019-2020, uns dels pitjors i més llargs de la història australiana, així com una forta i devastadora sequera posterior. “No sé de cap moment en la història del nostre estat que hàgem tingut aquest tipus de condicions meteorològiques extremes en una successió tan ràpida de temps i enmig d'una pandèmia”, ha comentat Berejiklian.

“Ens estem preparant per a una setmana molt difícil”, ha dit la cap del govern de Nova Gal·les del Sud, qui també ha destacat que, de moment, no s'han registrat víctimes mortals ni cap ferit greu. Les autoritats australianes han declarat aquest cap de setmana 38 localitats, entre les quals diversos barris de l'oest de Sydney, zones de desastre natural arran d'aquestes pluges torrencials que han negat carreteres i cases. Les inundacions també han pertorbat el transport urbà, obligat a tancar unes 200 escoles i aïllat algunes localitats en la costa nord-central de Nova Gal·les del Sud, per la qual cosa l'executiu australià no descarta el desplegament de l'Exèrcit si els governs regionals així ho requereixen.

Les pluges torrencials dels últims dies han provocat el desbordament de la presa Warragamba, la reserva que subministra aigua a Sydney i que se situa a pocs quilòmetres de l’urbs, principal focus de preocupació per al Servei d'Emergència.

Personal del Servei d'Emergències transporta un home en una barca unflable en la ciutat de Windsor, a Nova Gal·les del Sud (Austràlia)
Personal del Servei d'Emergències transporta un home en una barca unflable en la ciutat de Windsor, a Nova Gal·les del Sud (Austràlia) / Loren Elliott (Reuters)

Les inundacions afecten, a més, desenes de poblacions costaneres de Nova Gal·les del Sud, en el sud-est d'Austràlia, com Bulahdelah, Taree o Port Macquarie i les autoritats han establit 13 centres per a refugiar els milers de residents desplaçats. El cabal dels rius s'ha desbordat en nombroses zones, negant carreteres i engolint centenars d'edificacions. En el veí estat de Queensland també se sent l'envit de les pluges torrencials i es temen inundacions catastròfiques al llarg d'aquesta setmana.

De moment no se sap la magnitud dels danys de les inundacions, però el director executiu del Consell d'Asseguradores d'Austràlia, Andrew Hall, ha indicat que les seues empreses afiliades han rebut 5.000 reclamacions, segons la cadena local ABC.

També et pot interessar

stats