Què passa si la reina Isabel II mor? Així és l’operació London Bridge

Un protocol marca fins a l'últim detall els dies de dol i els actes polítics i religiosos

La reina Isabel II d'Anglaterra, en una imatge d'arxiu
La reina Isabel II d'Anglaterra, en una imatge d'arxiu / Shutterstock

Fa vint anys que el Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord està preparat per a acomiadar-se de la reina Isabel II. És el que s’anomena l'operació London Bridge, que estableix fins a l'últim detall els dies de dol i els actes polítics i religiosos.

El dia del decés s'han de fer un seguit de comunicacions oficials. Els parlaments se suspenen i l’acabada de nomenar primera ministra, Liz Truss, seria la primera a fer una declaració. Després el príncep Carles, l'hereu.

L'endemà del dia de la mort, a les 10 hores, el Consell de Successió, amb importants figures del govern britànic, es reuniria al palau de St. James per a proclamar el rei Carles com a nou sobirà. Ja com a Carles III, el nou rei tindrà una audiència amb l’executiu.

El tercer dia, en cas que la reina morira a Londres, durien el taüt de la reina al palau de Buckingham, on encara no rebria visites. Si morira al palau de Balmoral, a Escòcia, el taüt reposarà primer en el palau de Holyrood. Després d'això, el seria transportat a l'estació de Waverley i després seria conduït a través del Royal Train a Londres, a St. Pancras.

El quart dia, Carles III rebrà el condol a Westminster. Després, el nou rei visitarà el Regne Unit, amb una primera visita a Escòcia.

L'endemà, el cinqué dia, el rei visitaria Irlanda del Nord. Mentrestant, el fèretre amb les despulles mortals d'Isabel II recorreria la ciutat de Londres. Hi hauria un servei religiós a l'abadia de Westminster, on s'instal·larà una capella ardent oberta a la visita de la ciutadania durant quatre dies.

Així, deu dies més tard de la mort de la sobirana, se celebra el funeral d'estat a l'abadia de Westminster, amb la presència de caps d'Estat de tot el món i milers d'assistents. Es faran dos minuts de silenci a tot el país, al migdia. 

Després el cos serà enterrat en una tomba preparada a la cripta reial de la capella de Sant Jordi, al castell de Windsor, al costat de les restes del seu espòs Felip d'Edimburg, que va faltar l'abril del 2021.

També et pot interessar

stats