El Partit Socialdemòcrata guanya a Hamburg i la ultradreta es manté al Parlament

Les eleccions se celebren dies després que s’ha trencat el cordó sanitari a l’extrema dreta a Turíngia i de l’atemptat xenòfob a Hanau.

La candidata dels Verds Katharina Fegebank i l’alcalde Peter Tschentscher després dels resultats de les eleccions d’Hamburg
La candidata dels Verds Katharina Fegebank i l’alcalde Peter Tschentscher després dels resultats de les eleccions d’Hamburg / Christian Mang (Reuters)

El Partit Socialdemòcrata (SPD) s’ha imposat en les eleccions a la ciutat-estat d’Hamburg, encara que necessitarà un soci de govern. La ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD), en canvi, confirma una tendència a la baixa i s’ha mantingut per la mínima al parlament regional.

Els comicis s’han celebrat dues setmanes després del terratrémol polític per la ruptura del cordó sanitari a l’extrema dreta a Turíngia i quatre dies després de l’atemptat xenòfob de Hanau, amb deu morts, elements que poden haver condicionat el vot. El recompte preliminar publicat per la Junta Electoral indica que, malgrat un cert desgast, l’SPD conserva un dels seus grans feus amb un 39% de suports (davant del 45,6% del 2015).

En segona posició s’han situat Els Verds, amb un 24,2%, que doblen el seu suport respecte de fa cinc anys (12,3%), seguits per la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera alemanya, Angela Merkel, que va obtindre el seu pitjor resultat amb un 11,2%, i Die Linke (‘l’esquerra’), amb un 9,1%. Després d’hores d’incertesa davant la possibilitat de quedar fora del parlament per no arribar al 5%, tant el Partit Liberal (FDP) com l’AfD han aconseguit representació amb un 5 i un 5,3% dels sufragis.

El socialdemòcrata Peter Tschentscher es revalida en el càrrec d’alcalde-governador, al qual va accedir al març del 2018, quan el seu predecessor, Olaf Scholz, va passar al Ministeri de Finances. L’SPD necessitarà un soci minoritari, que és molt probable que torne a ser el seu company de la legislatura passada, Els Verds, encara que amb quotes de suport i tendències de vot diferents.

També et pot interessar

stats