Parlamentaris alemanys viatgen a Espanya per a parlar de la situació de Doñana

L’anunci coincideix amb el llançament d’una campanya perquè els supermercats alemanys deixen de vendre maduixa de Huelva

Vista aèria de la llacuna de Santa Olalla del parc nacional de Doñana
Vista aèria de la llacuna de Santa Olalla del parc nacional de Doñana / CSIC

Un grup de parlamentaris alemanys començarà aquest diumenge una visita a Espanya durant la qual es desplaçaran a Madrid i Sevilla per rebre informació sobre la situació de sequera a Espanya i l'afecció al parc de Doñana. La missió tindrà lloc del 4 al 9 de juny i estarà encapçalada pel president de la comissió parlamentària de medi ambient, protecció de la natura, seguretat nuclear i protecció dels consumidors, el verd Harald Ebner, amb diputats d’altres formacions europees.

Els parlamentaris tractaran les qüestions relacionades amb l’escassetat d’aigua i la protecció dels consumidors, segons la nota de premsa del Parlament alemany, que recorda que Espanya ha entrat en el cinqué any de sequera i que l’aigua embassada “està molt per davall de la mitjana europea”.

La sequera afecta els ingressos agrícoles i la comissió considera que la situació també podria afectar els consumidors alemanys, ja que "prop del 27% de les fruites i verdures fresques procedeixen d'Espanya".

La comissió parlamentària recorda que la situació afecta particularment a Doñana, "una de les zones humides més importants d'Europa i un dels punts més rellevants per a la biodiversitat", on recorda que existeixen cultius intensius de maduixes. “A causa de les captacions il·legals d’aigua per part de l’agricultura, sobretot pel cultiu de maduixes, Doñana -ja afectada per una sequera duradora- està amenaçada en la seua existència per la dessecació” indica la comissió parlamentària.

L'anunci de la visita dels parlamentaris alemanys es coneix després de llançament d'una campanya de l'associació alemanya Campact que fins al dia de hui ha aconseguit 159.317 signatures de les dues-centes mil que pretén reunir. Volen exigir a les cadenes de supermercats del país que deixen de vendre maduixes procedents d'Espanya per a no contribuir a la dessecació del parc nacional de Doñana. Cadenes de supermercats com "Edeka, Lidl i companyia contribueixen indirectament a la dessecació del Parc Nacional de Doñana en vendre maduixes de la sequera", va afirmar aquesta setmana l’associació.

Campact, associació que organitza campanyes en internet, es descriu com a "moviment ciutadà amb el qual més de 2,5 milions de persones defensen una política progressista", va advertir en llançar la seua campanya que "per a cultivar maduixes barates per a Alemanya, Espanya corre el risc d'una catàstrofe per sequera en un dels seus parcs nacionals més importants".

"Especialment després de l'èxit electoral del Partit Popular en les eleccions regionals i locals del passat cap de setmana, existeix el perill que el robatori d'aigua passe ara a estar permés oficialment", va alertar l'organització com a justificació de la seua campanya.

També et pot interessar

stats