El Parlament Europeu dona suport a la proposta de tindre un únic carregador per als aparells electrònics

La iniciativa, que va rellançar la Comissió el setembre de 2021, suposaria la reducció d'11.000 tones de residus a l'any

Diferents carregadors de telèfons mòbils i tauletes
Diferents carregadors de telèfons mòbils i tauletes / Sutterstock

El carregador únic europeu per a mòbils, tauletes i consoles està més prop de ser realitat. El Parlament Europeu s'ha pronunciat aquest dimecres a favor de la proposta, llançada el setembre de 2021 per la Comissió Europea, perquè existisca un únic carregador universal a la Unió Europea, de tipus USB-C. Una mesura que evitaria acumular 11.000 tones a l'any de residus electrònics perquè els consumidors no haurien de comprar un carregador en cada dispositiu electrònic.

"L'objectiu del projecte legislatiu és evitar que els consumidors necessiten carregador i cables nous cada vegada que adquirisquen un aparell electrònic. D'aquesta manera, podran utilitzar un únic carregador per a tots els seus dispositius de petita i mitjana grandària", ha assenyalat el Parlament en un comunicat.

La proposta deixa fora portàtils i rellotges intel·ligents

Aquest pas obri la porta ara que la Comissió, el Parlament i el Consell de la UE inicien la negociació final sobre la normativa que deixaria fora els ordinadors portàtils i també dispositius xicotets com els rellotges intel·ligents o els dispositius que mesuren l'activitat física.

Els eurodiputats també volen que en els nous dispositius s'incloga informació i etiquetatge clars sobre les opcions de càrrega, així com si el producte ve amb carregador.

"D'aquesta forma s'evitarien confusions i es facilitaria la compra als consumidors, que sovint posseeixen diversos dispositius diferents i no sempre necessiten un altre carregador", va indicar l'Eurocambra en un comunicat.

Els europarlamentaris també volen que la Comissió presente una estratègia per a finals de 2026 sobre els sistemes de càrrega sense fil, de manera que qualsevol dispositiu siga compatible amb qualsevol fabricant i evitar així "una nova fragmentació del mercat".

Brussel·les impulsa des de 2009 aquesta mesura i un acord voluntari amb els principals fabricants de dispositius mòbils va permetre enguany reduir de 30 a 3 els carregadors existents en el mercat, l'USB 2.0 Micro B, l'USB-C i el Lightning, exclusiu d'Apple.

També et pot interessar

stats