El Parlament Europeu condemna la situació dels drets humans al Marroc

Ho ha fet en una resolució històrica que ha comptat amb els vots en contra de dèsset parlamentaris socialistes

El Parlament Europeu a Estrasburg (França) en una imatge d'arxiu
El Parlament Europeu a Estrasburg (França) en una imatge d'arxiu / Yves Herman (Reuters)

El Parlament Europeu ha aprovat aquest dijous una resolució d’urgència, sense precedents, on es condemna expressament el deteriorament dels drets humans al Marroc. El text insta les autoritats marroquines a respectar "la llibertat d'expressió i la dels mitjans de comunicació" i a garantir els tres periodistes empresonats un juí just amb totes les garanties processals, la seua posada en llibertat provisional i la fi de l’assetjament de tots els periodistes, els seus advocats i les seues famílies.  

Aprovada per una àmplia majoria (356 vots a favor, 32 en contra i 42 abstencions) es tracta d’una resolució històrica, ja que mai se n’havia aprovat cap que denunciara la situació dels drets humans al país nord-africà. Entre els 32 vots en contra figuren dèsset eurodiputats socialistes espanyols

Els esments a la llibertat d'expressió i la situació dels informadors formen part d'un text més ampli en el qual el PE demana que es restringisca l'accés de representants del Marroc a les seus de la institució mentre dure la investigació per l'escàndol de corrupció en el qual presumptament estaria involucrat el país, a més de Qatar i Mauritània.

Reporters Sense Fronteres (RSF) ha celebrat aquesta resolució d'urgència, perquè es tracta d'una "resolució històrica", segons han assenyalat en un comunicat. A més, han recordat que han alertat d'aquests problemes als parlamentaris europeus durant anys. 

També et pot interessar

stats