El Parlament britànic rebutja totes les alternatives al Brexit de May

L'acord de la primera ministra tampoc té una majoria garantida, tot i oferir la seua dimissió per a guanyar el suport dels euroescèptics.

Moment de l'anunci del resultat de la votació

El Brexit es manté en punt mort després que el Parlament britànic haja rebutjat les huit vies alternatives que pretenien desbloquejar l'eixida de la Unió Europea. El que sí que ha acordat és prorrogar la partida fins al 22 de maig, si prèviament s'aprova l'acord, o el 12 d'abril, si no confirma el pacte.

Els diputats van prendre aquest dimecres el control de l'agenda parlamentària per a forçar una insòlita votació, en la qual cada membre de la Cambra dels Comuns va marcar en una papereta les seues preferències respecte a huit possibles vies per a avançar cap al divorci amb la UE. L'acord que defensa la primera ministra, la conservadora Theresa May, tampoc té una majoria garantida si es torna a sotmetre a votació, malgrat que ha oferit la seua dimissió per a tractar de guanyar el suport dels euroescèptics de la seua formació.

El text confirmat pels diputats planteja estendre la validesa de l'article 50 del Tractat de Lisboa fins al 22 de maig. Aquest article es va posar en marxa el 29 de març de 2017 i establia dos anys de negociacions del Brexit, sempre que el Parlament subscriga l'acord d'eixida de May.

Tot apunta al fet que el govern britànic planeja tornar a sotmetre a votació el pla del Brexit aquest divendres, sempre que ho permeta el president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, qui ja va assegurar que el text sols podria votar-se una tercera vegada si incloïa "canvis substancials".

Cap de les alternatives al Brexit aconsegueix la majoria

De les huit propostes alternatives per a desbloquejar el pla d'eixida del Regne Unit de la Unió Europea, cap ha aconseguit la majoria en el parlament britànic. L'opció més votada ha sigut convocar un referèndum per a ratificar un eventual acord, amb 268 vots a favor i 295 en contra. També ha estat entre les més votades negociar amb Brussel·les una unió duanera, opció que disminuiria la tensió a la frontera d'Irlanda del Nord però podria dificultar els acords comercials del Regne Unit amb tercers països. Aquesta via ha obtingut 264 vots a favor, però tampoc ha superat el llindar de la majoria, en rebre 272 vots en contra.

Les alternatives que sí que han concentrat un fort consens són les que la Cambra dels Comuns no acceptarà. Abandonar la Unió Europea sense un acord no és una opció per al Parlament, ni tampoc continuar en el mercat únic, fet que fins ara ha implicat mantindre la lliure circulació de ciutadans comunitaris al Regne Unit.

Els resultats no són vinculants i May ja ha advertit que no condicionaran la seua estratègia; no obstant això, els diputats i les diputades podrien forçar la votació d'una llei que obligue l'executiu a complir amb la seua voluntat.

També et pot interessar

stats