París, l'endemà de la batalla

Macron ha reunit els ministres i comandaments concernits pels fets d'aquest dissabte.

Petició de dimissió de Macron sobre l'Arc de Triomf  Autor: Reuters
Petició de dimissió de Macron sobre l'Arc de Triomf Autor: Reuters

El que va passar aquest dissabte a París ja és ben conegut: cotxes cremats, comerços saquejats, mobiliari urbà destrossat. 

Hui ha sigut el dia de les reaccions. Quan aquest matí el president francés ha visitat l’epicentre de les accions violentes, la plaça de l’Estrela i l’Arc de Triomf, s'ha vist obligat a sentir el crit de la gent: "Macron, dimissió. Macron, dimissió!!! "

Les veus que reclamen a Emmanuel Macron una reacció davant de la situació venen del carrer, però també del món de la política. Posen en qüestió la seua política econòmica i social. Li reclamen canvis. La seua caiguda de popularitat ha sigut més ràpida que la que va patir el seu predecessor, François Hollande.

De moment, Macron calla. Si ahir a Buenos Aires va dir que no hi ha res que justifique la violència, hui no ha dit res. S’ha reunit a l’Elisi amb els seus ministres de l’Interior i de Transició Ecològica. En acabar, s’ha anunciat que el president no parlarà hui. 

Fonts de la presidència han precisat que no hi haurà estat d’emergència, en contra del que havia suggerit aquest matí el portaveu del gabinet de Macron. Fonts de la presidència també han anunciat que Macron ha demanat al ministre de l’Interior que adapte els dispositius de manteniment de l’orde per al futur. De moment, cap proposta política.

Macron ha encarregat al primer ministre, Édouard Philippe, que siga ell qui reba els líders dels partits de l’oposició per a abordar la situació.

Aquesta actitud contrasta amb el clam del carrer i del món de la política. Tots esperen decisions governamentals.

L’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, ha dit que no s’ha vist res semblant des de Maig del 68, i reclama una reunió amb Macron i que l’estat col·labore en la creació d’un fons per a ajudar els perjudicats d’ahir. Al cap i a la fi és la seua ciutat la que ha patit les destrosses.

De l'extrema dreta a l'esquerra radical, de Marine le Pen a Jean-Luc Mélenchon, passant per Laurent Wauquiez, el líder d'Els Republicans, acusen  Macron de posar de relleu la violència per a desacreditar el moviment dels Jupetins Grocs.

El ben cert és que, a pesar de les accions violentes d’ahir, tot apunta que la majoria dels francesos donen suport i comprensió al moviment de protesta. Almenys és el que expressen quan els mitjans de comunicació els demanen una opinió.

El problema és que el moviment dels Jupetins Grocs no té caps visibles que puguen actuar d’interlocutors.

En les xarxes socials ja convoquen una altra jornada de mobilitzacions per al dissabte vinent.

Fora de París també hi hi ha hagut situacions conflictives, que han quedat eclipsades pels esdeveniments de la capital.

A la comarca de la Camarga, entre Montpeller i Marsella, un automobilista ha mort la passada nit en un embotellament rovocat pels Jupetins Grocs.

I a Tolosa de Llenguadoc, on ahir també hi hagué forts disturbis, 57 persones resultaren ferides, de les quals 48 policies.

També et pot interessar

stats