El papa llava els peus a dotze reclusos a Roma

És el primer pontífex que inclou dones i persones no catòliques en aquesta tradició

El Papa renta els peus de 12 reclusos a Roma
El papa llava els peus de dotze reclusos a Roma / Vatican Media

El papa Francesc, recuperat de la bronquitis que el va fer ingressar en un hospital la setmana passada, ha viatjat aquest dijous a la presó de menors de Casal del Marmo, als afores de Roma, on ha llavat i besat els peus de dotze reclusos, en un gest commemoratiu de la humilitat de Jesús cap als apòstols la vespra de morir.

"Qualsevol de nosaltres pot caure", ha dit el pontífex als joves reclusos en una breu homilia improvisada al mateix lloc on, poc després de la seua elecció el 2013, Francesc va començar a celebrar el tradicional acte a les presons, residències per a gent gran i amb persones sense llar, una cerimònia que fins aquell moment els predecessors feien als sacerdots a les catedrals de Roma.

També és el primer papa que inclou dones i no catòlics al servei de llavada de peus. Un reclús al servei de dijous era musulmà, del Senegal. Dues eren dones.

Els joves estaven asseguts en una llotja situada enlaire a l'altura del tors del pontífex per a evitar que haguera d'acatxar-se cada vegada davant de cadascú. Amb cura, el pontífex els ha llavat i besat els peus. Francesc ha explicat així que llavar els peus "no és un gest folklòric", sinó "un gest que anuncia" com s'ha de ser. A més, ha denunciat les "injustícies" del món, com que hi haja "gent sense treball" o "sense diners per a comprar medicació".

A més, d’aquest acte, el papa ha de presidir dos serveis de Divendres Sant, el dia que els cristians commemoren la crucifixió, inclòs un servei del viacrucis al Coliseu de Roma. També està previst que presidisca una missa de vigília de Pasqua dissabte a la nit i el Diumenge de Pasqua emetrà la benedicció i missatge bimensual Urbi et orbi (a la ciutat i al món) a la plaça de Sant Pere.

També et pot interessar

stats