El papa Francesc demana perdó als indígenes del Canadà pel mal que va causar-hi l'Església

El pontífex ha visitat la localitat de Maskwacis, on s'estima que vora 150.000 xiquets dels pobles originaris van ser separats de les seues famílies

El Papa Francesc rep un obsequi durant la visita al cementeri indígena de Maskwacis al Canadà
El papa Francesc rep un obsequi durant la visita al cementeri indígena de Maskwacis, al Canadà / Reuters

El papa Francesc va demanar perdó "pel mal que tants cristians van fer als indígenes" durant la colonització i per la "cooperació" i "indiferència" de l'Església catòlica, en la seua visita a la localitat de Maskwacis (el Canadà), on es trobava un dels majors internats en els quals l'Estat canadenc va organitzar els processos d'"assimilació" dels xiquets dels pobles originaris.

"Vull dir-los, de tot cor, que estic profundament dolgut: demane perdó per la manera en la qual, lamentablement, molts cristians van adoptar la mentalitat colonialista de les potències que van oprimir els pobles indígenes", va dir Francesc assegut entre els representants dels caps dels pobles originaris i davant més de 2.000 persones, entre elles moltes víctimes d'aquests internats.

El pontífex va viatjar al Canadà després de la invitació dels pobles originaris perquè es poguera disculpar pels abusos perpetrats en els internats gestionats per l'Església catòlica, on vora 150.000 xiquets van ingressar, arrancats de les seues famílies, i en els quals s'ha estimat que més de 4.000 van morir pels maltractaments i les malalties, la majoria enterrats en fosses comunes sense cap identificació.

"Arribe fins les seues terres natives per a dir-los personalment que estic dolgut, per a implorar a Déu el perdó, la sanació i la reconciliació, per a manifestar-los la meua proximitat, per a resar amb vostés i per vostés", va dir el papa Francesc en espanyol, una petició que els indígenes van rebre amb aplaudiments.

També va desitjar que la seua presència servisca per a "treballar junts, perquè els sofriments del passat deixen el lloc a un futur de justícia, de sanació i de reconciliació", abans d'agregar que aquesta visita no és un punt d'arribada sinó de partida per a aquest procés.

El papa, que va resar en el cementeri on estan enterrats molts dels xiquets indígenes que van morir a l'escola Ermineskin, va explicar que "és necessari recordar com les polítiques d'assimilació i desvinculació, que també incloïen el sistema de les escoles residencials, van ser nefastes per a la gent d'aquestes terres".

Els xiquets van patir abusos físics i verbals, psicològics i espirituals

"Van acabar per marginar sistemàticament els pobles indígenes", va reconéixer. A més, va descriure com "per mitjà del sistema d'escoles residencials, les seues llengües i cultures van ser denigrades i suprimides; els xiquets van patir abusos físics i verbals, psicològics i espirituals; se'ls van emportar de les seues cases quan eren menuts i d'això va marcar de manera indeleble la relació entre pares i fills, entre iaios i nets".

També va demanar perdó "en particular, per la manera en què molts membres de l'Església i de les comunitats religioses van cooperar, també per mitjà de la indiferència, en aquells projectes de destrucció cultural i assimilació forçada dels governs de l'època, que van finalitzar en el sistema de les escoles residencials".

"Voldria repetir amb vergonya i claredat: demane perdó humilment pel mal que tants cristians van cometre contra els pobles indígenes", va insistir.

També et pot interessar

stats