Panamà retira la bandera a l’Aquarius per la “brutal pressió” d’Itàlia

Metges Sense Fronteres exigeix als governs europeus que permeten a l’embarcació, que porta 58 supervivents a bord, seguir amb la seua missió.

Metges Sense Fronteres exigeix als governs europeus que permeten al vaixell seguir amb la seua missió

L’Autoritat Marítima de Panamà ha anunciat que ha hagut de revocar el registre de la bandera del vaixell Aquarius a causa de la “brutal pressió” econòmica i política a la qual l’ha sotmés el govern italià, segons un comunicat de Metges Sense Fronteres.

“Aquest anunci condemna centenars d’homes, dones i xiquets que busquen desesperadament un lloc segur en on refugiar-se, per a no morir ofegats al Mediterrani", ha expressat l’organització humanitària, que dirigeix el vaixell juntament amb SOS Méditerranée.

L’autoritat panamenya ha emés una nota en què declara que el procés de suspensió s’inicia a causa dels informes que han rebut per part de les autoritats italianes, en els quals assenyalen que l’embarcació “no fa cas dels procediments jurídics internacionals en matèria de migrants i refugiats”.

Les ONG, no obstant això, han respost de manera contundent que les acusacions “no tenen fonament”, i han exigit als governs europeus que permeten a l’Aquarius continuar endavant amb la seua missió, o que emeten “immediatament” una nova bandera amb la qual puga navegar el vaixell.

A més, han denunciat “les maniobres i pressions” del govern italià, que rebutja acollir els migrants que rescata el vaixell, i la seua determinació perquè “milers de persones vulnerables seguisquen morint a la mar i que no hi haja testimonis presents”.

Sorpresa en alta mar

La notícia va ser rebuda “amb sorpresa” dissabte passat, 22 de setembre, per l’equip de l’Aquarius, l’únic vaixell no governamental que segueix salvant vides al Mediterrani central, mentre es trobava en alta mar. Durant els últims tres dies, ha auxiliat dues embarcacions i porta 58 supervivents a bord. Tal com explica l’organització mèdica, moltes de les persones rescatades tenen necessitat d’atenció psicològica a causa de les “terribles experiències patides tant a Líbia com en l’intent de creuar la mar”, i han de ser desembarcades amb urgència en un lloc segur, d’acord amb el dret marítim internacional.

El 2018, almenys 1.250 persones han mort ofegades intentant creuar el mar Mediterrani central, encara que és probable que el nombre real siga molt major, segons recorden les ONG, ja que les autoritats de les Nacions Unides no presencien totes les morts.

També et pot interessar

stats