L'OTAN anuncia el seu exercici anual de dissuasió nuclear després de l'últim atac rus a Ucraïna

L'exercici “Steadfast Noon” es durà a terme a l'Europa occidental, a més de 1.000 quilòmetres de Rússia, i hi participaran 14 països aliats.

Imatge d'arxiu de Jens Stotlenberg a l'OTAN aquest setembre
Imatge d'arxiu de Jens Stotlenberg a l'OTAN / Europa Press

L'OTAN durà a terme la setmana pròxima el seu exercici anual “Steadfast Noon”, centrat a garantir que l'Aliança manté la capacitat de dissuasió nuclear “segura, protegida i eficaç”, segons ha anunciat aquest dimarts el secretari general aliat, Jens Stotlenberg.

“Es tracta d'un entrenament rutinari, que es fa cada any per a mantindre la nostra dissuasió segura, protegida i eficaç”, ha indicat Stoltenberg en una roda de premsa en la vespra d'una reunió de dos dies en la caserna general de l'Aliança a Brussel·les dels ministres de Defensa de l'OTAN.

Preguntat per la conveniència de celebrar aquestes maniobres en un moment en què Rússia parla obertament d'emprar el seu arsenal atòmic si es veu amenaçada, Stoltenberg ha assenyalat que “ara és el moment oportú de ser ferm i clar sobre que l'OTAN està ací per a protegir i defensar els seus aliats”.

Sobre la “retòrica nuclear” i les “amenaces velades” de Moscou, Stoltenberg ha insistit que són “perilloses i irresponsables”. "Rússia sap que no es pot guanyar una guerra nuclear i que mai s'ha de lliurar”, ha afegit. En tot cas, va deixar clar que “estem vigilant de prop les forces nuclears de Rússia” i ha asseverat que, de moment, “no hem vist cap canvi en la posició de Rússia, però continuem atents”.

Per la seua part, el president d’Ucraïna Volodímir Zelenski, ha demanat sistemes de defensa antiaèria i es reunirà amb el G7 aquesta setmana.

L'exercici “Steadfast Noon” es durà a terme a l'Europa occidental, a més de 1.000 quilòmetres de Rússia”, i hi participaran catorze països aliats. Van recordar que l'exercici es fa cada mes d'octubre i van assegurar que no està vinculat a la guerra de Rússia a Ucraïna.

L'Aliança reforçarà les defenses

D'altra banda, els ministres de Defensa de l'OTAN han anunciat que iniciaran demà una reunió de dos dies en què tractaran la necessitat de reforçar les defenses i que mantenen el seu suport a Ucraïna. A més, abordaran la protecció de les seues infraestructures crítiques en resposta als recents atacs al Nord Stream 1 i 2.

“Augmentarem encara més la protecció de les nostres infraestructures crítiques, a la llum del sabotatge dels oleoductes Nord Stream”, ha indicat el secretari general aliat, Jens Stoltenberg, aquest dimarts en una roda de premsa prèvia a la reunió. “El nostre missatge és clar: l'OTAN està amb Ucraïna pel temps que siga necessari”, ha assegurat.

També et pot interessar

stats