Ucraïna sol·licitarà ingressar en l'OTAN

Els EUA i l’OTAN han mostrat un "compromís ferm" amb la integritat territorial del país

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, en una fotografia d'arxiu
El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, en una fotografia d'arxiu / Efe

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha anunciat que Ucraïna presentarà una sol·licitud per a ser admesa en l'OTAN pel procediment d'urgència. L’anunci es produeix després que el president rus, Vladímir Putin, firmarà aquest divendres l'annexió a Rússia dels territoris ucraïnesos controlats per Moscou.

Zelenski ha assenyalat que, de facto, Kíiv ja està de camí a convertir-se en membre de l'Aliança Atlàntica i ha demostrat la seua "compatibilitat" amb els seus estàndards militars, que són "reals" tant en el camp de batalla com en la interacció amb els seus aliats. "Hi ha confiança mútua, ens ajudem mútuament i ens protegim mútuament. Això és l'aliança", ha afirmat.

Zelenski s’ha reunit hui amb el Consell Nacional de Seguretat, en una jornada en la qual Putin ha firmat els tractats d'annexió de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia, un territori que suposa aproximadament el 15% de l'extensió d'Ucraïna.

Els EUA i l’OTAN mostren un “compromís ferm” amb la sobirania de Kíiv

L'assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, i el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, han expressat el seu "compromís ferm" amb "la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna".

Els dos han mantingut una conversa telefònica en la qual han compartit la seua preocupació pels intents "il·legítims" de Rússia d'annexar-se territori ucraïnés a través de "referèndums falsos", segons ha indicat el govern nord-americà en un comunicat.

També et pot interessar

stats