Orbán aconsegueix el quart mandat a Hongria

Viktor Orbán, del partit conservador nacionalista Fidesz, ha guanyat les eleccions amb el 48,9% dels vots, amb el 95% de l'escrutini realitzat

El primer ministre hongarés, Viktor Orban, es dirigeix al seu electorat després de l'anunci dels resultats parcials de les eleccions parlamentàries a Budapest
El primer ministre hongarés, Viktor Orban, es dirigeix al seu electorat després de l'anunci dels resultats parcials de les eleccions parlamentàries a Budapest / Bernadett Szabo (REUTERS)

El partit conservador nacionalista Fidesz, liderat per l'actual primer ministre, Viktor Orbán, ha guanyat les eleccions amb el 48,9% dels vots, una vegada escrutats el 95% dels sufragis. Segons les dades de l'Oficina Nacional Electoral d'Hongria, el partit d'ultradreta Jobbik, liderat per Gábor Vona, ha aconseguit el 20%, i la coalició d'esquerres, formada pels socialdemòcrates i la formació Diàleg per Hongria, que ha donat suport a Gergely Karácsony, un 12%.

Aquestes dades signifiquen que el Fidesz aconsegueix quatre punts percentuals més que l'any 2014. També podria aconseguir la majoria de dos terços al Parlament, amb 133 escons.

D'entre la resta de partits, el Jobbik n'obtindria 27; la coalició de partits d'esquerres, 20; la Coalició Democràtica 9, i els ecologistes de l'LMP, 7.

Aquest és el tercer triomf consecutiu per a Orbán, que el mateix dia de les eleccions ha declarat que aquest resultat és una "gran victòria per a Hongria, que ara podrà seguir el camí iniciat per a poder defensar al país".

"Guanyem", va començar el seu discurs el primer ministre i va agrair el suport "i la fidelitat" dels votants i militants del Fidesz.

Segons Orbán, "La [alta] participació posa entre cometes tots els dubtes", ja que es calcula que el 70% de la població amb dret a vot va acudir diumenge a les urnes, molt més del que havien vaticinat els expertes.

Les claus d'aquesta victòria

L'analista Róbert László, de l'Institut Political Capital, va dir en la televisió privada RTLKlub que el resultat es deu, entre altres coses, al fet que "el Fidesz ha pogut mobilitzar els votants a les localitats més petites".

Durant la campanya electoral, el govern i Orbán han mantingut un discurs alarmista i en contra de la immigració i els refugiats, que ha constituït el seu únic missatge.

En opinió de Lászlo, l'esquerra i l'extrema dreta confiaven que podrien beneficiar-se d'un cert desgast de Orbán per acusacions de corrupció en el seu entorn més immediat, però a la llum dels resultats, sembla que no ha sigut prou.

A més, els experts van augurar que una mobilització massiva dels votants i una alta participació podrien ser un avantatge per a l'oposició, la qual cosa al final no ha succeït.

El primer ministre s'ha enfrontat algunes vegades a la Comissió Europea per la seua defensa d'una "democràcia no liberal" i la seua forma autoritària de governar.

Primeres reaccions davant la victòria del Fidesz

El líder del Jobbik des del 2006, Gábor Vona, ha anunciat la dimissió, complint la seua promesa d'allunyar-se del liderat del partit si no guanyava aquestes eleccions.

"El Jobbik ha demostrat que és el major partit de l'oposició", ha declarat Vona, en al·lusió als resultats que el confirmen com a segon partit al Parlament.

Per la seua banda, el capdavanter de la coaliació dels partits d'esquerra, Gergely Karácsony, ha agraït el suport i l'alta participació, però ha reconegut que "els resultats estan molt lluny del que s'esperava".

De la mateixa manera que Vona, la direcció del partit socialdemòcrata Mszp ha anunciat hui que dimiteix després de conéixer els resultats.

L'únic èxit de l'oposició en aquests comicis ha sigut que a la capital, Budapest, s'ha emportat la majoria d'escons.

Algunes dades de les eleccions

És la tercera vegada consecutiva que el Fidesz guanya les eleccions generals a Hongria: ja ho havia fet el 2010 i el 2014, a més de l'any 1998. Es tracta de la primera vegada que un partit guanya tres vegades seguides unes eleccions des de la caiguda del comunisme el 1989.

La participació en els comicis d'ahir ha sigut alta, estimada en vora un 70%, la major des del 2002. Això va obligar a retardar algunes hores el tancament oficial dels col·legis per a permetre que tota la gent que estava fent cua poguera dipositar el seu vot. 

També et pot interessar

stats