Les ONG lamenten la falta d’avanços de la Comissió per a la Conservació dels Recursos Vius Marins Antàrtics

‘‘Desafortunadament, estem al mateix lloc on ens trobàvem l'any passat’’.

La CCAMLR té l’objectiu de protegir la fauna i la flora marina de l’Antàrtida
La CCAMLR té l’objectiu de protegir la fauna i la flora marina de l’Antàrtida / Europa Press

Diversos grups defensors de la naturalesa van mostrar el seu malestar perquè la reunió anual de la Comissió per a la Conservació dels Recursos Vius Marins Antàrtics (CCAMLR) a Austràlia concloguera divendres sense avanços. 

La CCAMLR, formada per 24 països i la UE, va nàixer el 1982 en una convenció internacional que li va encarregar la protecció de la fauna i la flora marina de l’Antàrtida.

‘‘Desafortunadament, estem al mateix lloc on ens trobàvem l’any passat, la conclusió d’una altra reunió sense progressos en el compromís de la CCAMLR per a establir una xarxa de reserves marines’’, va destacar Claire Christian, directora executiva d’Antartic and Southern Coalition (ASOC), organització que integra 17 ONG compromeses amb la conservació de l’Antàrtida.

‘‘El 2018 va oferir a la comissió una oportunitat històrica de crear la zona protegida més gran de la Terra al mar de Weddell”, va assenyalar per la seua banda Frida Bengtsson, de Greenpeace, fent referència a una iniciativa amb el suport de 22 dels 25 membres de la reunió. ‘‘No obstant això, es va permetre que tres nacions soscavaren les negociacions’’, va afegir l’activista sense citar noms.

El projecte al mar de Weddell, que parteix d’Alemanya i compta amb el suport de la Unió Europea, proposa crear una reserva amb un àrea d’1,8 milions de quilòmetres quadrats lliures de vaixells pesquers industrials i altres amenaces.

‘‘Alguna cosa ha de canviar en la comissió perquè puga complir amb el seu mandat amb propietat en els pròxims anys. Ens estem quedant sense temps atesa l’escalada dels perills que afronten els nostres oceans’’, va dir Bengtsson.

Una altra iniciativa de protecció a l’est de l’Antàrtida amb el suport d’Austràlia, França i la UE tampoc va prosperar en la reunió d’enguany a Hobart, la capital de l’estat australià de Tasmània.

‘‘Estem molt decebuts que enguany la CCAMLR ni tan sols haja fet revisions bàsiques del seu protocol de transport. Això és molt necessari en la lluita internacional contra la pesca il·legal’’, va manifestar la cap del projecte de conservació de l'oceà Antàrtic de l’ONG The Pew Charitable Trusts, Andrea Kavanagh.

També et pot interessar

stats