Nova Zelanda planteja prohibir el tabac de per vida a les noves generacions

La ciutadania neozelandesa que tinga 14 anys quan entre en vigor la llei no podrà comprar tabac legalment mai

Persona fumant
Persona fumant / Shutterstock

El govern laborista de Nova Zelanda ha presentat aquest dijous un pla antitabac que inclou una nova legislació per a augmentar progressivament l’edat legal per a fumar. Està previst que a partir del 2026 cada any s’incremente un any l’edat permesa per a consumir tabac, actualment els 18 anys. D’aquesta manera, els menors que tinguen 14 anys quan entre en vigor la nova llei no podran comprar tabac legalment mai.

"Volem assegurar-nos que els joves mai comencen a fumar, per la qual cosa convertirem en delicte vendre o subministrar tabac a les noves generacions de joves", ha assenyalat la viceministra de Sanitat, Ayesha Verrall en la presentació del pla.

La nova norma de l’executiu de la primera ministra Jacinta Arden podria començar a aplicar-se a finals del 2022 i forma part d’un projecte ambiciós que preveu també mesures com reduir considerablement el nombre d’establiments amb permís per a vendre tabac, ja que hauran de tindre una llicència especial. A més, només es podran comercialitzar productes amb nivells molts baixos de nicotina.

El pla d’acció presentat aquest dijous té l'objectiu de reduir el consum de tabac al país a menys del 5% de la població total el 2025. Les xifres oficials assenyalen que el tabac és la causa de defunció de fins a 5.000 persones cada any a Nova Zelanda, la qual cosa representa el 15% de la mortalitat total.

També et pot interessar

stats