Sanitat vol prohibir fumar en el cotxe

L'esborrany del Pla Integral contra el Tabaquisme introdueix l'empaquetatge genèric de tabac i equipara per llei les restriccions als cigarrets electrònics

Dona fumant un cigarret al volant d'un cotxe
Dona fumant un cigarret al volant d'un cotxe / Mlin (Shutterstock)

El Ministeri de Sanitat ha ultimat un ambiciós pla integral contra el tabaquisme que introdueix, entre altres qüestions, la prohibició de fumar en vehicles particulars, l'empaquetatge genèric de les marques de tabac i busca equiparar per llei les restriccions als cigarrets electrònics.

El govern és conscient del retard que porta en els seus compromisos en la lluita contra el tabac, en gran part perquè ha hagut de centrar-se a combatre la pandèmia de la covid. Però ara ha decidit aprovar un pla amb cinc metes i vint-i-un objectius que tractarà de recuperar el temps perdut en els quatre pròxims anys.

Per aquest motiu acaba d'enviar l'esborrany del seu Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme 2021-2025 a les societats científiques i mèdiques, i també a les comunitats autònomes, perquè abans del dia 15 d'aquest mes presenten les seues aportacions.

Una generació lliure de tabac

En les seues 119 pàgines, el Ministeri que dirigeix Carolina Darias recorda que ha transcorregut més d'una dècada des que es va produir l'última modificació "substancial" en les mesures sanitàries contra el tabaquisme i ara ambiciona aconseguir una "generació lliure de tabac" a Espanya.

Per a això, i abans de l'any 2023, es proposarà incrementar els espais lliures de fum, també de cigarrets electrònics, "especialment en els espais exteriors". Una referència implícita a les terrasses de bars i restaurants i a les proximitats dels edificis públics, assenyalen fonts sanitàries.

Aquests espais sense fum i "sense aerosols de cigarrets electrònics" contemplen també "uns certs espais de l'àmbit privat", com els "vehicles particulars".

Paquets de tabac genèrics

Així mateix, Sanitat es planteja via reial decret implantar l'empaquetatge genèric dels paquets de tabac, de tal forma que es lleve l'atractiu de les marques i ajude al descens del consum de cigarrets, tal com recomanen les societats medicocientífiques. També vol prohibir els additius que donen aroma al tabac i els productes relacionats.

Segons aquest pla, "Espanya es planteja assolir la meta establida per l'OMS d'una reducció relativa al 30% en el consum de tabac per a l'any 2025" comparat amb les dades de 2010. Per a aconseguir-ho, també vol apujar la fiscalitat dels nous productes del tabac.

També et pot interessar

stats