Nova Zelanda gravarà els pets de les vaques i ovelles

Les emissions del bestiar són la principal font de contaminació atmosfèrica del país oceànic, un gran exportador agrícola on els animals mutipliquen per set la població

Una explotació ovina de Nova Zelanda, en una imatge d'arxiu
Una explotació ovina de Nova Zelanda, en una imatge d'arxiu / Tom Westbrook (Reuters)

El govern de Nova Zelanda, on la xifra d'ovelles i vaques [36 milions] multiplica per set la dels habitants [cinc milions], vol imposar una taxa per les emissions contaminants que produeix el bestiar. Si s'aprova la mesura, es convertiria en el primer país que grava aquest concepte. 

Els mamífers remugants expulsen el metà produït durant la digestió a través dels seus rots i flatulències, unes emissions que preocupen al país oceànic, en plena lluita per mitigar els efectes de la crisi climàtica: quasi la meitat de les emissions contaminants de Nova Zelanda, procedeixen del bestiar, principalment dels seus 26 milions d'ovelles i 10 milions de vaques. 

L'esborrany del pla, elaborat per representants del govern i de la comunitat agrícola, preveu activar la taxa a partir de 2025. Encara no detalla com mesurar i gravar les emissions, uns indicadors que l'executiu de Wellington vol resoldre abans que acabe l'any. 

L'objectiu del govern és aconseguir per a 2050 la neutralitat d'emissions contaminants. La proposta, que impulsa també una aliança d'associacions del sector primari (He Waka Eke Noa), inclou incentius per als agricultors que reduïsquen les emissions, que podran compensar-se a més mitjançant la plantació de boscos.

El sector agrícola representa el 10% del producte interior brut neozelandés i el 65% dels ingressos per exportacions.

També et pot interessar

stats