Nova Zelanda confina el país durant tres dies per un contagi de Covid-19

Les autoritats justifiquen la mesura pel temor que el cas, de transmissió comunitària, corresponga a la variant delta i puga descontrolar la pandèmia

Diversos sanitaris practiquen tests de Covid-19 a conductors a Auckland, en una imatge d'arxiu
Diversos sanitaris practiquen tests de Covid-19 a conductors a Auckland, en una imatge d'arxiu / AFP

La primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, ha ordenat aquest dimarts el confinament durant tres dies del país sencer després d'haver-se detectat un cas de coronavirus de transmissió comunitària a la ciutat d'Auckland, el primer des del passat 28 de febrer. Així, els més de cinc milions d'habitants neozelandesos hauran de quedar-se a casa des d'aquesta mitjanit. 

El govern neozelandés segueix la dura estratègia d'erradicació completa del virus que ha mantingut des de l'inici de la pandèmia i argumenta la mesura extrema del confinament davant el temor que l'últim cas localitzat es corresponga amb la variant delta, molt més transmissible i contagiosa que la soca original. "Tenim només una oportunitat. Necessitem actuar amb força i prompte per a detindre les transmissions", ha dit per a justificar el tancament Jacinda Ardern, la gestió de la qual davant la Covid-19 ha sigut mundialment reconeguda en reiterades ocasions. 

El confinament serà en general de tres dies per a la majoria de la població nova zelandesa, però s'allargarà a set per als quasi 1,7 milions de persones que resideixen a Auckland, la ciutat més poblada del país oceànic, i les més de 1.700 que ho fan en la limítrofa península de Coromandel.

Segons aquesta orde sanitària, la ciutadania només podrà eixir de casa —amb màscares facials i guardant una distància de dos metres respecte a una altra persona— per a fer la compra, practicar esport o sotmetre's a proves de detecció de la Covid-19, entre altres raons essencials.

El director general de Salut de Nova Zelanda, Ashley Bloomfield, va explicar en la roda de premsa que l'home de 58 anys d'edat contagiat amb el virus, qui va viatjar durant el cap de setmana a la península de Coromadel, va començar el seu període infecciós dijous passat. Fins al moment, les autoritats sanitàries no han pogut detectar l'origen del virus ni determinar si es va filtrar des dels centres de quarantena per als viatgers internacionals.

Des de l'inici de la pandèmia, Nova Zelanda acumula més de 2.900 casos confirmats i probables de Covid-19, incloent-hi 26 morts i 43 casos actius, quasi tots controlats i reclosos als centres de quarantena.

Les autoritats neozelandeses acceleraren la setmana passada la campanya de vacunació, que es va iniciar al febrer passat amb els treballadors de fronteres i va començar a inocular dosis de Pfizer a la població en general —més de cinc milions de persones— a finals de juliol. L'executiu pretén acabar de vacunar la població diana abans que acabe l'any per a reobrir les fronteres, que va tancar el març de 2020, a partir del primer trimestre de 2022 mitjançant un pla individualitzat que sospesa el risc del país d'origen del viatger internacional i els estatus d'immunització.

També et pot interessar

stats