Dos nous tirotejos en unes hores deixen huit morts i huit ferits més a Califòrnia

Una onada de matances amb armes de foc sacseja la costa oest dels Estats Units des de diumenge, els últims en una gasolinera d'Oakland i una granja de Half Moon Bay

El sospitòs del tiroteig a la granja d'Half Moon Bay, immobilitzat per la policia
El sospitós del tiroteig a la granja de Half Moon Bay, immobilitzat per la policia / Reuters

Tres tirotejos en a penes dos dies. És l'esgarrifadora onada que ha sacsejat l'estat de Califòrnia (Estats Units) des de diumenge, amb un balanç total de dènou víctimes mortals i dèsset ferits. Només aquest dilluns s'han registrat dues matances més, en una granja de la ciutat de Half Moon Bay i una gasolinera a Oakland, ambdues properes a San Francisco, que han deixat set morts i una persona ferida, i un mort i set ferits més, respectivament. S'afigen al tiroteig perpetrat per un home de 72 anys en una sala de ball de Monterrey Park en la matinada del 22 de gener, durant la celebració de l'Any Nou Lunar, amb onze víctimes mortals i altres deu ferits.

L'últim atac ha tingut lloc en la nit de dilluns en una estació de servei d'Oakland. Segons la policia i les imatges gravades per un periodista independent, cedides a la cadena CBS News Bay Area, durant el rodatge d'un vídeo musical. Les autoritats que han arribat al lloc dels fets no han trobat víctimes en un primer moment, però sí diversos casquets de bala. Posteriorment, el departament de la policia s'ha assabentat que diverses persones que havien sigut tirotejades estaven ja als hospitals de la zona, segons la televisió estatunidenca. En un comunicat posterior, la policia ha confirmat que el succés s'ha saldat amb set ferits i una víctima mortal. S'ignoren, de moment, els motius que l'han provocat.

El mateix dilluns, hores abans, set persones han sigut assassinades a tirs en dos llocs diferents de Half Moon Bay, una ciutat de vora 11.000 habitants a dènou quilòmetres de San Francisco. Hi ha també un ferit greu. La xèrifa del comtat de Sant Mateu, Christina Corpus, ha confirmat que el sospitós, un home de 67 anys identificat com Zhao Chunli, s'ha entregat a les autoritats una mica després de cometre les matances. Les autoritats han trobat quatre de les víctimes mortals prop de la granja de bolets i tres més en un lloc pròxim. La huitena víctima, greument ferida, l'han traslladada a un hospital, ha agregat la responsable policial.

Segons el relat de Corpus, Chunli ha conduït fins a l'aparcament d'una de les oficines de policia a Half Bay. Tres agents l'han rebut pistoles en mà i, immediatament després que l'home baixara del cotxe, ha quedat arrestat. Entre les víctimes de l'atac hi ha empleats d'una granja de bolets i un hivernacle, situats prop del lloc dels fets. El presumpte autor de l'atac també treballava ací. Fins ara no se sap el motiu dels tirotejos, que van tindre lloc en presència de menors. Les autoritats asseguren que l'atacant va actuar sol. Dins del cotxe han trobat una pistola semiautomàtica.

El governador de Califòrnia, Gavin Newsom, s'ha referit a les matances ocorregudes dilluns com "una tragèdia darrere d'una altra". "Mentre estava en una trobada en un hospital amb les víctimes d'un tiroteig massiu, em criden per a informar-me'n d'un altre", ha escrit el polític demòcrata en el seu compte de Twitter. D'altra banda, el president del consell del comtat de Sant Mateu, David Pine, ha recalcat que la violència amb armes de foc als Estats Units ha arribat a "nivells inacceptables". L'expresidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, també ha lamentat els successos. "Hem de posar fi a la violència contrasentit", ha publicat en xarxes la política demòcrata, que va representar l'estat de Califòrnia en el Congrés durant més de trenta anys.

El conegut com l'estat daurat és un dels més restrictius en la venda i ús d'armes. Per a comprar una pistola cal tindre 21 anys, passar una prova de tir, aportar una identificació i presentar una sol·licitud al Departament de Justícia.

També et pot interessar

stats