Netanyahu guanya les eleccions a Israel i arrapa el poder

L'ex primer ministre aconsegueix majoria suficient per a formar govern amb el suport dels partits d'ultradreta 

L'ex primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, el passat diumenge
L'ex primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, diumenge / Nir Elias (Reuters)

Benjamin Netanyahu està a punt de convertir-se de nou en primer ministre d'Israel després d'haver guanyat les eleccions al país, segons confirmen les dades avançades del recompte. Amb quasi el 80% dels vots escrutats, es manté al capdavant i compta amb majoria suficient per a formar govern ajudat pel bloc de formacions d'ultraortodoxos i l'extrema dreta antiàrab —tercera força— que donen suport al seu partit.

Segons les xifres del Comité Electoral Central, que ha comptat més de 3,8 milions de sufragis dels comicis legislatius celebrats aquest dimarts, el partit dretà Likud de Netanyahu seria primera força amb uns 31 seients, i tindria una àmplia majoria de 65 escons per a tornar al poder amb el suport dels ultradretans de Sionisme Religiós (catorze) i de les dues formacions ultraortodoxes (vint).

Per contra, el bloc anti Netanyahu que lidera l'actual primer ministre en funcions, Yair Lapid, està ara com ara molt per davall, i l'amalgama de forces de dreta, centre i esquerra que encapçala es quedaria amb 50 escons. El partit centrista de Lapid, Yesh Atid (Hi ha futur), seguiria com a segona força amb uns 24 escons, però algunes formacions aliades com l'esquerrà Meretz o l'islamista Raam no superen de moment el llindar de 3,25% de vots mínim per a obtindre representació. L'aritmètica actual de correlació de forces deixa els dos partits sense quatre diputats cadascun, que serien claus per al bloc anti Netanyahu.

Netanyahu, imputat per corrupció, aspirava a tornar al poder en aquestes eleccions, les cinquenes en menys de quatre anys. Tot i això, la ciutadania ha respost amb la participació més elevada de les últimes dues dècades. I els comicis han estat marcades per l'auge de l'extrema dreta i la divisió del vot àrab al país. A diferència dels últims, Netanyahu no entrava en la carrera com a primer ministre, sinó com a líder de l'oposició contra el govern ixent dirigit per Yair Lapid. "Estem molt a prop d'una gran victòria", ha dit als seus seguidors. Però, per a convertir-se de nou en primer ministre, el líder conservador necessitarà l'espenta de la ultradreta, que creix de manera notable i incrementa el suport electoral en un 150%.

Lapid, cap de l'executiu en funcions, ha optat per mostrar-se summament caut durant el discurs en la seu electoral del seu partit. Allà ha instat a esperar a "comptar fins a l'última papereta" abans de traure conclusions. "Aquesta nit es prolonga durant dos dies. Fins que no es compte l'última papereta, res està acabat ni tancat. Esperarem, encara que no tinguem paciència, les dades finals", ha assenyalat.

En cas de confirmar-se els resultats, Israel podrà resoldre d'una vegada el bloqueig polític i el cercle viciós que l'ha portat a encadenar una ronda electoral rere una altra des del 2019.

També et pot interessar

stats