Huit partits de l’oposició desbancaran Netanyahu del govern d’Israel

L'ultranacionalista religiós Naftali Bennett presidirà l’executiu dos anys i després el reemplaçarà el centrista Yair Lapid

El fins ara primer ministre israelià en una imatge d'arxiu, durant un acte del seu partit a Tel Aviv
El fins ara primer ministre israelià en una imatge d'arxiu, durant un acte del seu partit a Tel Aviv / Reuters

Els partits de l’oposició d’Israel ha aconseguit tancar un pacte per a fer fora del poder el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, segons ha anunciat el líder de l’oposició Yair Lapid. La nova coalició de govern, que integren partits de quasi tot l'arc ideològic –també per primera vegada un partit àrab–, estarà liderada per l’ultranacionalista religiós Naftali Bennett durant els dos primers anys i serà reemplaçat pel centrista Yair Lapid els dos següents.

Aquests huit partits concentren 62 escons dels 120 de la cambra, el que implica una majoria suficient per a governar, encara que es tractaria d’una coalició inestable. A aquesta circumstància se suma la diversitat ideològica dels partits, que ha demorat fins a l’últim moment l'acord aconseguit.

Si bé tots els líders dels partits que han tancat l’acord han firmat el document que recull el pacte, l’acord és de caràcter polític i no els comprometen legalment, per la qual cosa encara podrien revertir la seua posició o, fins i tot, votar en contra de ratificar-lo.

Si es concreta la formació d’aquesta coalició, Benjamin Netanyahu abandonaria el càrrec de primer ministre després de 12 anys i passaria a liderar l'oposició a través del seu partit, el Likud. 

El líder del centrista Yesh Atid ha comunicat al president d'Israel, Reuven Rivlin, que ha aconseguit un pacte de govern en el qual estarien implicats set partits més de l'oposició. "Em compromet que aquest govern treballarà per a servir a tots els ciutadans d'Israel", va dir Lapid, qui va agregar que farà tot el que estiga al seu abast "per a unir a totes les parts de la societat israeliana”.

El líder centrista va informar també el president de la Knesset, el parlament israelià, Yariv Levin, i el va instar a convocar una sessió especial al més prompte possible per a dur a terme el jurament del nou executiu.

“Els felicite a vosté i als líders dels partits pel seu acord per a formar govern. Esperem que la Knesset es reunisca com més prompte millor per a ratificar el govern", va respondre Rivlin.

A més de Yesh Atid (el partit de Lapid) i Yamina (la formació de Bennett), el pròxim executiu estarà compost per l'ultradretà Israel Beitenu (Israel Casa Nostra), el dretà Nova Esperanza, la formació de centredreta Blau i Blanc, el Partit Laborista (centreesquerra), el progressista i pacifista Meretz i la formació araboisraeliana Raam.

També et pot interessar

stats