Ucraïna i Rússia mantindran una segona ronda de converses mentre continua l'ofensiva

La delegació russa informa que es durà a terme en els pròxims dies en la frontera entre Bielorússia i Polònia

Imatge de les negociacions entre Ucraïna i Rússia per a un acord de pau
Imatge de les negociacions entre Ucraïna i Rússia per a un acord de pau / EFE
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
28 de febrer 2022 - 17:58 Actualitzat: 28 de febrer 2022 - 20:57

Rússia i Ucraïna han finalitzat les seues converses de pau després de cinc hores i tornen a les seues capitals per a consultar abans d’una segona ronda de converses, segons ha informat la delegació de Rússia. El cap d’aquesta delegació, Leonid Slutski, ha dit que la següent reunió es durà a terme en els pròxims dies en la frontera entre Bielorússia i Polònia.

D'altra banda, el govern d'Ucraïna informa que les delegacions haurien aconseguit "uns certs avanços" en les negociacions. "Les parts han esbossat uns temes prioritaris sobre els quals s'albiren uns certs avanços", ha dit l'assessor de l'oficina presidencial d'Ucraïna, Mikhaïlo Podoliak.

Aquesta primera jornada de negociacions ha coincidit amb un fort augment de la pressió a què Occident està sotmetent Rússia i de la tensió entre els dos blocs, amb l'ambaixador rus davant l'ONU repetint que la possible entrada d'Ucraïna en l'OTAN és una "línia roja" que Moscou no pot tolerar.

El tancament de l'espai aeri europeu a avions de companyies russes, que ha portat nombrosos estats a demanar als seus ciutadans que isquen immediatament del país abans de quedar atrapats, ha impedit el ministre d'Afers Estrangers, Serguei Lavrov, viatjar a Ginebra per a dues reunions de l'ONU.

I les fortes sancions financeres, amb l'exclusió d'alguns bancs russos, del sistema de pagament internacional SWIFT, han dut a l'enfonsament econòmic.

L'ofensiva continua

Mentre les delegacions negociaven, les hostilitats no cessaven sobre el terreny. El portaveu del Ministeri de Defensa rus, Ígor Konaixénkov, ha assegurat que Rússia ha aconseguit "el domini de l'aire sobre tot el territori d'Ucraïna" i ha informat de la pèrdua de cinc avions ucraïnesos i que les forces russes han destruït huit carros llançamíssils antiaeris Buk-M1 i diversos radars.

"Des del començament de l'operació, les Forces Armades de la Federació de Rússia han colpejat 1.114 instal·lacions militars ucraïneses, 31 eren llocs de comandament i nusos de comunicacions", ha afegit.

El portaveu ha desmentit a més que els civils a Kíev estiguen atrapats: "Fem una crida a la població de Kíev. Tots els habitants pacífics poden abandonar sense impediments la capital d'Ucraïna per la carretera Kíev-Kasilkov. Aquesta està oberta i és segura", ha dit, i ha subratllat que les tropes russes ataquen únicament objectius militars.

Però l'assessor del Ministeri de l'Interior d'Ucraïna, Anton Heràsxenko, ha denunciat que desenes de persones van morir dilluns i centenars van resultar ferides en un atac rus amb míssils contra barris residencials de Khàrkiv, important ciutat ucraïnesa a uns 35 quilòmetres de la frontera amb Rússia.

En el seu canal de Telegram ha publicat diversos vídeos amb imatges de transeünts morts i de l'impacte d'uns 15 míssils en un sector de la ciutat.

En el Donbass prorús, en els últims dotze dies "vint civils han sigut assassinats, inclosos cinc hui", ha assenyalat per la seua part en el seu canal de Telegram el Centre de Coordinació i Control de l'autoproclamada República Popular de Donetsk.

Mapa de la invasió: actualitzat el 28 de febrer
Mapa de la invasió: actualitzat el 28 de febrer / À Punt NTC

Turquia tanca el Bòsfor al pas de vaixells de guerra de tots els països

El govern turc ha anunciat que tanca l'estret del Bòsfor al pas de navilis militars de tots els països, encara que aquells vaixells que tinguen la seua base en el mar Negre, com els de Rússia o Ucraïna, podran encara tornar als seus ports, en aplicació de la Convenció de Montreux.

L'OTAN acorda continuar coordinant-se amb governs occidentals sobre Ucraïna

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha afirmat que l'Aliança Atlàntica continuarà coordinant-se amb les grans democràcies globals i amb Ucraïna sobre els "pròxims passos" pel que fa a la invasió russa, després que Occident haja imposat en els últims dies sancions històriques a Moscou de manera conjunta.

En un comunicat, Stoltenberg ha subratllat la “ferma unitat” de l’OTAN i el seu compromís de continuar treballant junts amb Ucraïna “per a fer front a l'amenaça més greu per a la seguretat euroatlàntica en dècades".

A més, els líders han parlat de les sancions "sense precedents" en resposta al comportament agressiu de Rússia a Ucraïna i han instat Moscou a detindre immediatament la guerra, retire totes les seues forces i torne a la senda del diàleg.

Putin es compromet amb Macron a respectar la població civil

El president rus, Vladímir Putin, s’ha compromés aquest dilluns amb el president de França, Emmanuel Macron, a respectar la població d’Ucraïna i les infraestructures civils.

Macron ha telefonat Putin, a petició del seu homòleg ucraïnés, Volodímir Zelinski, al qual va formular aquestes peticions, així com la seguretat de les carreteres, especialment la del sud de Kíev, ha informat un comunicat del Palau de l'Elisi (la presidencia del govern de França) "Putin ha confirmat la seua voluntat de comprometre's en aquests tres punts", i també a seguir en contacte amb Macron en els dies pròxims per a previndre un empitjorament de la situació, ha afegit l'Elisi.

Zelenski firma la sol·licitud per a l’entrada d'Ucraïna a la Unió Europea

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha firmat la sol·licitud per a l'entrada del país a la Unió Europea (UE). "És un moment històric", s'ha dit en un missatge de la Rada Suprema (el Parlament ucraïnés) en Telegram, en què també es pot veure el mandatari ucraïnés en el moment de la firma del document.

De fet, la Unió Europea havia informat prèviament que esperava rebre de manera "imminent" la sol·licitud d'adhesió formal d'Ucraïna al club comunitari, una via que va reclamar diumenge de manera immediata el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, i l'elaboració de la qual a Kíev està "en fase final", segons han dit fonts comunitàries.

A partir d'ací, el Consell haurà d'avaluar-la "molt ràpidament" i decidir si sol·licita "un dictamen urgent" a la Comissió Europea. En qualsevol cas, el procediment que caldrà seguir el marca l'article 49, consagrat als requisits d'adhesió de nous membres que recull el tractat de la UE, encara que han afegit que la velocitat en el tràmit depén dels líders europeus.

L'Eurocambra secundarà que Ucraïna siga candidata a la UE 

El ple del Parlament Europeu aprovarà demà una resolució sobre la invasió russa d'Ucraïna en la qual demanarà a les institucions comunitàries que atorguen a Ucraïna l'estatus de país candidat a entrar a la Unió Europea, així com una bateria de sancions addicionals que incloga restriccions a la importació a Europa de gas i petroli russos.

També et pot interessar

stats