Naix Damián, l'habitant 8.000 milions del planeta

La criatura, que ha vingut al món a la República Dominicana, confirma els pronòstics de l'ONU, que estimava que al novembre s'assoliria la fita demogràfica

El naixement de Damian ha causat una gran expectació a República Dominicana / Orlando Barría (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
15 de novembre 2022 - 09:18 Actualitzat: 15 de novembre 2022 - 16:03

El pronòstic s'ha complit. Per a alguns, amb trets de profecia. Damián, nascut a la República Dominicana, és l'habitant que fa 8.000 milions del planeta. El nadó, que ha vingut al món aquest dimarts, ha confirmat les estimacions del Fons de Població de les Nacions Unides (UNFPA) que calculava que al novembre s'aplegaria a la xifra, una fita en matèria de creixement demogràfic. La criatura, de 2,77 quilos i 52 centímetres, acosta un poc més el planeta al seu volum crític de població suportable, que alguns estudis xifren al voltant dels 10.000 milions de persones.

La població mundial va arribar als 7.000 milions el 2011 i s'estima que aplegarà a un màxim de 10.400 milions al 2100, tenint en compte que el ritme de creixement demogràfic mundial, uns 70 milions de persones a l'any, està disminuint des de la dècada del 1970 i que va caure per davall de l'1% per primera vegada el 2020, segons dades aportades per l'UNFPA. De fet, els informes de l'oficina d'estudis demogràfics de les Nacions Unides assenyalen que el creixement poblacional s'ha alentit. La taxa de fecunditat està sent menor, l'esperança de vida continua augmentat, la població mundial envelleix amb rapidesa i les dones viuen més que els homes. Un estudi recent de la Universitat de Washington calcula que el creixement es moderarà més a partir del 2060, prop dels 9.700 milions de persones, i des d'aquest punt caurà per a estabilitzar-se en els 8.800 habitants.

Les taxes de natalitat varien segons el país i la regió: i mentre algunes poblacions mantenen un ràpid creixement, particularment a Àsia i Àfrica, en altres, sobretot occidentals, està estancant-se o disminuint. En aquest escenari, l'UNFPA entén que la migració desenvoluparà un paper essencial en el reequilibri demogràfic i per això insta a eliminar les barreres que limiten l'accés a serveis i oportunitats, siga en termes d'estrangeria, com també de gènere, raça, discapacitat i orientació sexual. 

L'oficina de les Nacions Unides assenyala que la resiliència demogràfica depén de la inversió en millors infraestructures, educació i atenció sanitària, així com de garantir l'accés a la salut i els drets sexuals i reproductius.

També et pot interessar

stats