MSF demana a la UE un mecanisme que pose fi a l’espera dels vaixells de rescat
Les organitzacions humanitàries denuncien que la falta de testimonis amaga les morts al Mediterrani, amb vora 600 morts segons xifres oficials.
A la dramàtica situació que viuen les persones que es llancen a la mar Mediterrània per a fugir de guerres, tortures i violacions sexuals, s’ha afegit el fet de trobar-se encallat durant dies a bord d’un vaixell en espera de trobar un port segur. L’ONG Metges Sense Fronteres (MSF) ha fet una crida internacional per a demanar als països de la Unió Europea que acorden un mecanisme permanent de rescat i no acords puntuals per a cada situació.
“No pot ser que aquests bloquejos se succeïsquen en el temps, el mecanisme ha de ser molt més ràpid”, ha lamentat en Les notícies del matí la delegada Ana Tomás, que recordava els catorze dies d’espera de l’Ocean Viking amb més de 300 migrants a bord. La portaveu de MSF ha alertat que la gent continua fugint de l’horror de Líbia i té el dret de fer-ho, de trobar un lloc segur on demanar asil. “En l’Ocean Viking ens contaven que havien patit violència sexual, tortures amb plàstic líquid, maltractes amb pals i pistoles, i l’única opció que tenien era fugir”, ha expressat durant l’entrevista telefònica.
Ara, el vaixell de MSF i SOS Mediterranée condueix en direcció nord-oest per a canviar la tripulació i tornar a la zona de rescat. Per això, demanen que els estats europeus posen en marxa un dispositiu perquè no es torne a repetir el temps d’espera que s’ha viscut anteriorment. “El que no farem és seure i mirar com la gent s’ofega al Mediterrani. Mentre les persones estiguen en aquesta situació i no hi haja una operació de rescat per part de les institucions europees, que és el que demanem, tornarem al mar”, ha expressat Tomás.
Vora 600 persones ofegades en 2019
Amb freqüència es criminalitza les persones que fugen i les ONG que treballen en operacions de rescat i salvament. Tomás ha lamentat que aquest no és el focus informatiu, sinó la situació d’emergència humanitària i el fet que les ONG actuen perquè les institucions europees “no compleixen la seua tasca”. “No podem permetre que aquests discursos xenòfobs s’introduïsquen en la gent”, ha alertat.
Els informes oficials des de gener de 2019, segons ha recordat la delegada de MSF, xifren en quasi 600 les persones ofegades al Mediterrani central. No obstant això, les organitzacions humanitàries denuncien que les dades són molt superiors i que la falta de testimonis amaga les morts a la mar.