Mor el papa emèrit Benet XVI

El papa Francesc presidirà el funeral, que se celebrarà a la plaça de Sant Pere el dijous 5 de gener

Imatge d'arxiu del papa emèrit Benet XVI
Imatge d'arxiu del papa emèrit Benet XVI / Claudio Onorati (Efe)

El papa emèrit Benet XVI ha mort aquest dissabte a les 9:34 hores a 95 anys al monestir Mater Ecclesiae del Vaticà, on residia des de la seua històrica renúncia al pontificat el 2013, ha confirmat la Santa Seu en un comunicat.

"El cos del papa Emèrit estarà a la basílica de Sant Pere del Vaticà per al comiat dels fidels", segons han explicat, a partir d'aquest dilluns. El funeral se celebrarà a la plaça de Sant Pere el dia 5 de gener, dijous, a les 9:30 hores i el presidirà el papa Francesc.

La preocupació per l'estat de salut del papa i teòleg alemany Josep Ratzinger va sorgir el dimecres 28 de desembre, quan el seu successor, Francesc, va reconéixer que estava "molt malalt" i va demanar "una oració especial" als fidels que assistien a la seua audiència general.

El secretari personal del pontífex emèrit, monsenyor Georg Ganswein, havia afirmat en més d'una ocasió en els últims anys que Ratzinger era com "un ciri que s'apaga lentament i serenament".

El papa emèrit enguany va demanar perdó en una carta a totes les víctimes dels abusos sexuals a menors duts a terme per membres de l'Església catòlica a Alemanya, arran d'un informe en què s'afirmava que va estar al corrent de quatre casos de sacerdots pederastes quan era arquebisbe de Munic.

Primeres reaccions a la mort del papa emèrit

El nou arquebisbe de València, Enric Benavent, ha lamentat la mort de Benet XVI i ha destacat que era “una persona d’una gran intel·ligència, senzillesa i humanitat”. El prelat, que va conéixer Ratzinger personalment, ha recordat que al final de la seua vida en valorava sobretot els escrits sobre Jesús de Natzaret.

Per part seua, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha expressat el condol per la mort de l'anterior pontífex. "El papa ha estat una persona pròxima a la Comunitat Valenciana", ha remarcat, que també ha enviat el seu "carinyo a totes les persones que professen la religió catòlica".

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha recordat el papa Benet XVI com "un gran teòleg" que va estar "entregat al servei dels altres". Sánchez ha expressat en el seu compte de Twitter les "més sentides condolences a l'Església catòlica".

Pel que fa a la Casa del Rei, ha destacat l'"extraordinària vocació de servei, humilitat, entrega i amor" de Benet XVI i les quatre visites que va fer a Espanya durant el seu mandat.

També et pot interessar

stats