Mor a l'aeroport de París el refugiat iranià que va inspirar 'La terminal'

Va estar díhuit anys vivint al principal aeròdrom francés perquè cap país europeu li permetia l’entrada, ja que no tenia visat ni permís de residència

Mehran Karimi Nasseri, en qui es va inspirar producció d'Spielberg, en una imatge d'arxiu, juntament amb un cartell de la pel·lícula que va portar al cine la seua història
Mehran Karimi Nasseri, en qui es va inspirar producció de Spielberg, en una imatge d'arxiu, juntament amb un cartell de la pel·lícula que va portar al cine la seua història / Reuters

El refugiat polític d’origen iranià en el qual es va basar la pel·lícula La terminal, protagonitzada per Tom Hanks i dirigida per Steven Spielberg, ha mort al mateix aeroport on va estar vivint quasi dues dècades, el Charles de Gaulle de París, perquè la burocràcia internacional li impedia entrar als països europeus.

Casualment, i a pesar que en els últims anys, i gràcies als guanys de la pel·lícula, Mehran Karimi Nasseri, havia viscut fora de l’aeròdrom, ha faltat per causes naturals en la terminal 2 d’aquestes instal·lacions per on diàriament passen milers de passatgers.

Mehran Karimi Nasseri es va instal·lar el 1988 a l’aeroport francés després que diversos països europeus li denegaren l’entrada perquè no tenia ni permís de residència ni visat. Ni Londres, ni Berlín, ni Amsterdam ni tampoc París li van permetre entrar en territori nacional per la mancança d’aquesta documentació.

Aquest home, conegut com Sir Alfred entre el personal del Charles de Gaulle, va viatjar fins a Europa amb la intenció de reunir-se amb sa mare, però no va poder entrar en cap país, tot i la situació del seu país d’origen, perquè no tenia els documents que avalaven una entrada legal des del punt de vista administratiu.

L'iranià es va quedar a l’aeroport parisenc fins que poguera aconseguir els papers que li permetien l’entrada, però el que anava a ser una estada temporal, va acabar convertint-se en una estada de quasi dues dècades. Va estar díhuit anys a l’aeroport.

El gir de la pel·lícula

Finalment, el 1999 França va concedir a Mehran Karimi Nasseri la condició de refugiat, que li permetia residir al país. No obstant això, va continuar vivint a la terminal.

Gràcies als drets d’imatge de la producció de Spielberg va poder tindre accés a una vivenda a París, encara que en els últims anys havia viscut en un alberg i, de fet, la mort el va sorprendre en la terminal francesa, on sembla que estava els últims dies. 

També et pot interessar

stats