Moderna demanda a Pfizer i BioNtech per infringir la patent sobre ARN missatger

La farmacèutica argumenta que les dues companyies van "copiar" les patents que va presentar entre el 2010 i 2016

Un vial de la vacuna de Moderna, en una imatge d'arxiu
Un vial de la vacuna de Moderna, en una imatge d'arxiu / Dado Ruvic (Reuters)

Moderna ha presentat aquest divendres demandes per infracció de patents contra Pfizer i BioNTech per "copiar" la patent de la tecnologia ARNm (ARN missatger), en la qual es basen les vacunes contra la covid de totes dues companyies.

La demanda, presentada en el Tribunal de Districte dels Estats Units per al Districte de Massachusetts i el Tribunal Regional de Düsseldorf a Alemanya, recull que Moderna considera que la vacuna de Pfizer i BioNTech "infringeix" les patents que Moderna va presentar entre el 2010 i 2016 sobre la seua tecnologia ARNm.

"Aquesta tecnologia innovadora va ser fonamental per al desenvolupament de la mateixa vacuna de COVID-19 d'ARNm de Moderna. Pfizer i BioNTech van copiar aquesta tecnologia, sense el permís de Moderna, per a fer la seua vacuna", ha sentenciat la companyia en un comunicat.

"Estem presentant aquestes demandes per a protegir la innovadora plataforma tecnològica d'ARNm en la qual vam ser pioners, en la creació dels quals invertim milers de milions de dòlars i que patentem durant la dècada anterior a la pandèmia de covid. Aquesta plataforma, que comencem a construir el 2010, juntament amb el nostre treball patentat sobre els coronavirus en 2015 i 2016, ens va permetre produir una vacuna segura i altament eficaç contra la covid en un temps rècord després de la pandèmia. Mentre treballem per a combatre els reptes sanitaris en el futur, Moderna està utilitzant la plataforma tecnològica d'ARNm per a desenvolupar medicaments que podrien tractar i previndre malalties infeccioses com la grip i el VIH, així com malalties autoimmunes i cardiovasculars i formes rares de càncer", ha afegit el director executiu de Moderna, Stéphane Bancel.

Moderna es va comprometre a no fer valdre les seues patents relacionades amb la covid mentre continuara la pandèmia. Al març de 2022, quan la pandèmia va entrar en una nova fase i el subministrament de vacunes ja no era un obstacle per a l'accés en moltes parts del món, Moderna va actualitzar el seu compromís.

Va deixar clar que, encara que mai faria valdre les seues patents per a qualsevol vacuna contra la covid que s'utilitzara en els 92 països d'ingressos baixos i mitjans de Covax, Moderna esperava que empreses com Pfizer i BioNTech "respectaren els seus drets de propietat intel·lectual i consideraria una llicència comercialment raonable en cas que la sol·licitaren per a altres mercats". "Pfizer i BioNTech no ho han fet", asseguren.

La directora jurídica de Moderna, Shannon Thyme Klinger, ha afirmat que la companyia "creem que Pfizer i BioNTech van copiar il·legalment les invencions de Moderna, i han continuat utilitzant-les sense permís".

Moderna ha aclarit que "no pretén retirar del mercat" la vacuna de Pfizer, i que tampoc està sol·licitant "una mesura cautelar per a impedir la seua futura venda". A més, Moderna no demana danys i perjudicis en relació amb les vendes de Pfizer als països d'ingressos mitjans i baix i no sol·licita danys i perjudicis per les vendes de Pfizer en les quals el Govern dels Estats Units seria responsable de qualsevol mal. La companyia tampoc reclama danys i perjudicis per activitats ocorregudes abans de març de 2022.

Així hauria copiat Pfizer la tecnologia de Moderna

Moderna creu que Pfizer i BioNTech van copiar dues característiques clau de les tecnologies patentades de Moderna que són fonamentals per a l'èxit de les vacunes d'ARNm.

"Quan va sorgir la covid, ni Pfizer ni BioNTech tenien el nivell d'experiència de Moderna en el desenvolupament de vacunes d'ARNm per a malalties infeccioses, i van seguir el camí de Moderna per a desenvolupar la seua pròpia vacuna", explica Moderna.

En primer lloc, la companyia esgrimeix que Pfizer i BioNTech "van portar a proves clíniques quatre candidates a vacunes diferents, que incloïen opcions que s'haurien allunyat de la via innovadora de Moderna". "No obstant això, Pfizer i BioNTech van decidir finalment procedir amb una vacuna que té la mateixa modificació química de l'ARNm que la vacuna de Moderna. Els científics de Moderna van començar a desplegar aquesta modificació química que evita provocar una resposta immunitària indesitjable quan s'introdueix l'ARNm en l'organisme en 2010 i van ser els primers a validar-la en assajos amb humans en 2015", al·leguen.

En segon lloc, Moderna denúncia que, "malgrat tindre moltes opcions diferents", Pfizer i BioNTech "van copiar l'enfocament de Moderna per a codificar la proteïna d'espiga de longitud completa en una formulació de nanopartícules lipídiques per a un coronavirus". "Els científics de Moderna van desenvolupar aquest enfocament quan van crear una vacuna per al coronavirus que causa la síndrome respiratòria de l'Orient Mitjà (MERS) anys abans de l'aparició de covid", afigen.

Finalment, Moderna aclareix que "cap dels drets de patent que Moderna pretén fer valdre està relacionat amb la propietat intel·lectual generada durant la col·laboració de Moderna amb els Instituts Nacionals de Salut dels Estats Units per a combatre la covid". "Aquesta col·laboració va començar només després que les tecnologies patentades en qüestió es demostraren reeixides en els assajos clínics de 2015 i 2016", conclouen.

També et pot interessar

stats