La missió de l'ONU conclou que Rússia ha comés crims de guerra a Ucraïna

"Ens va impactar el gran nombre d'execucions perpetrades en les àrees que visitem", destaca el president de la missió. Nombrosos morts presentaven les mans lligades, ferides al cap i talls en la gola

Membres de l'autoproclamada República Popular de Luhansk s'alineen per a votar durant un referèndum sobre la unió a Rússia, en Luhansk, Ucraïna
Membres de l'autoproclamada República Popular de Lugansk s'alineen per a votar durant un referèndum sobre la unió a Rússia, en Luhansk, Ucraïna / Alexander Ermochenko (Reuters)

La missió d'investigació de l'ONU a Ucraïna ha conclòs, després de visitar aquest país al juny, que Rússia ha comés crims de guerra durant la seua invasió, segons ha destacat el president d'aquesta comissió tripartida, Erik Mose, en la seua compareixença davant el Consell de Drets Humans de Nacions Unides.

"Ens va impactar el gran nombre d'execucions perpetrades en les àrees que visitem", ha assenyalat l'expert noruec. La missió investiga aquest tipus d'assassinats en setze localitats ucraïneses, encara que ha rebut denúncies creïbles de crims d'aquest tipus en molts altres llocs.

Molts d'aquests assassinats es van perpetrar en persones prèviament detingudes, ha destacat Mose, que ha detallat que nombrosos morts presentaven les mans lligades a l'esquena, ferides al cap i talls en la gola, indicis que demostren que es va tractar d'execucions sumàries.

Violacions a dones i xiquets

El president de la comissió també va denunciar que soldats de la Federació Russa han comés violència sexual a víctimes "d'entre quatre i 82 anys", i que en alguns casos els seus familiars van ser forçats a veure com aquestes persones eren maltractades o torturades.

La missió —formada també pel colombià Pablo de Greiff i la bosniana Jasminka Dzumhur— "ha documentat casos en els quals xiquets van ser violats, torturats i detinguts il·legalment", i assassinats en alguns casos.

Testimonis entrevistats per la missió van denunciar haver sigut sotmesos a pallisses, descàrregues elèctriques i nuesa forçada durant detencions il·legals, en alguns casos després de ser portats des d'Ucraïna a territori rus.

6.000 civils morts

L'expert noruec també va denunciar el reiterat ús d'artefactes explosius en zones no militars, que han afectat àrees residencials, escoles, hospitals i altres infraestructures, que segons l'Oficina de Nacions Unides per als Drets Humans han causat la mort d'uns 6.000 civils en set mesos de conflicte.

També et pot interessar

stats