El primer ministre italià celebra com una victòria l’arribada de l’Aquarius a Espanya

Mónica Oltra ha assenyalat que la societat valenciana "no deixa ningú a la deriva".

629 immigrants a bord del vaixell Aquarius arriben a Espanya
629 immigrants a bord del vaixell Aquarius arriben a Espanya / Tony Gentile (Reuters)

El ministre de l'Interior italià i líder de la ultradretana Lliga, Matteo Salvini, ha celebrat l’arribada a Espanya del vaixell Aquarius, amb 629 immigrants a bord, al qual li va negar desembarcar a Itàlia.

"Victòria. 629 immigrants a bord del vaixell Aquarius en direcció a Espanya. Primer objectiu assolit".

Segons Salvini, "la situació de l’Aquarius s'ha resolt gràcies al bon cor del Govern espanyol", qui ha oferit rebre el vaixell al port de València.

El ministre ultradretà ha assegurat que ja havia donat l'orde de traslladar un vaixell per a portar a Itàlia les dones i els xiquets presents a l’Aquarius, però que "no ha rebut resposta" per part del vaixell.

Oltra assegura que la societat valenciana "no deixa ningú a la deriva"

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assenyalat que la societat valenciana "no deixa ningú a la deriva".

Oltra ha emfatitzat: "no és possible que en el segle XXI hi haja 629 persones en un vaixell a la deriva en el Mediterrani, un Mediterrani que s'està emportant milers de vides i que s'està convertint en una fossa comuna de la vergonya, quan sempre ha sigut un pont entre persones i cultures".

La vicepresidenta ha agraït la rapidesa amb la qual l'administració central ha reaccionat, al mateix temps que ha valorat la seua sensibilitat respecte a les persones desplaçades i refugiades, que, segons la vicepresidenta, permet que les comunitats autònomes que des de 2015 intenten fer una política d'acolliment i complir el dret humanitari puguen efectivament dur a terme aquestes accions.

Oltra ha avançat, a més, que s'ha convocat per a aquest dimarts a les 16.30 hores la Comissió Mixta per a l'Atenció a Persones Refugiades i Desplaçades, en què hi haurà representació de diverses conselleries –Sanitat, Educació i Igualtat–; la FVMP, les diputacions, la Universitat de València, i també de l'Ajuntament de València i l'Autoritat Portuària.

"Per fi estarem a l'altura del que espera la societat valenciana, els ciutadans s'estan bolcant i posarem València en el mapa com a ciutat acollidora", ha reblat Oltra.

Reaccions a Espanya

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha agraït en el seu compte de Twitter al president de la Generalitat, Ximo Puig, a la vicepresidenta, Mónica Oltra, i a l'alcalde de València, Joan Ribó, l'oferiment de València com a ciutat acollidora perquè el vaixell Aquarius atraque al port de la ciutat. Colau ha qualificat d’"esperançador" aquest canvi de la política humanitària per part de l'executiu central.

L'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, s'ha mostrat feliç en un altre tuit per "la resposta del govern espanyol sobre el vaixell". Segons Carmena, "és de sentit comú escoltar la veu de tantes persones, organitzacions i ajuntaments que han reclamat aquesta humanitat tan necessària". "Els rebrem amb els braços oberts", ha conclòs.

Reaccions internacionals

El primer ministre de Malta, Joseph Muscat, ha donat les gràcies al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per oferir València com a port d’atracament per a l'Aquarius i ha anunciat que l'illa enviarà més subministraments a aquest vaixell de rescat. Muscat, en un missatge de Twitter, ha insistit: "Itàlia ha trencat les normes internacionals i ha causat un punt mort" per negar-se a rebre en algun dels seus ports les més de 600 persones que viatgen a bord de l'Aquarius.

La Comissió Europea ha valorat positivament la decisió del govern de permetre que la nau de salvament marítim Aquarius atraque i faça el desembarcament a el port de València "per raons humanitàries". El comissari europeu de Migració, Assumptes d'Interior i Ciutadania, Dimitris Avramopoulos, a través del seu compte de Twitter ha afirmat: "es tracta d'un exemple de solidaritat real posada en pràctica cap a persones desesperades i vulnerables i també cap a altres estats membres".

El secretari general del Consell d'Europa, Thorbjorn Jagland, també ha celebrat la decisió del Govern d'Espanya. "Acollim amb satisfacció la decisió d'Espanya d'ajudar l'Aquarius i de donar-li suport humanitari", ha manifestat.

Per a l'Organització Internacional de les Migracions (OIM), "la resposta espanyola demostra lideratge moral i legal" del país. El portaveu de l'OIM, Leonard Doyle, ha assenyalat: "qualsevol decisió que permeta que les persones a bord estiguen segures ha de ser aplaudida". Així mateix, ha oferit la seua col·laboració al govern espanyol: "la prioritat absoluta és salvar vides i trobar una solució per a assistir aquestes persones".

També et pot interessar

stats