Milers de persones desafien el toc de queda després de les amenaces de Trump

Tot i que les protestes massives són pacífiques, diverses ciutats estan custodiades per la Guàrdia Nacional a conseqüència dels saquejos nocturns.

Imatge de portada: Protesta per la mort de George Floyd, aquest dimarts davant la Casa Blanca

Les protestes per la violència i el racisme de la policia prenen encara més força als Estats Units, alimentades per les amenaces del president Donald Trump de traure l’exèrcit al carrer. Almenys quaranta ciutats han decretat el toc de queda i aquest dimarts, després de l’orde de quedar-se a casa, la capital del país va viure una inesperada casserolada mentre un grup de manifestants continuava impassible davant la Casa Blanca.

Més d’una setmana després que l’afroamericà George Floyd morira per asfíxia a causa de la brutalitat d’un agent de policia, es repeteixen les escenes de concentracions de persones recorrent els carrers, encara que les destrosses i els saquejos d’altres jornades han amainat. “No teniu vergonya, a la Casa Blanca hi ha un racista”, corejava un grup situat en la primera línia de la protesta a Washington, l’endemà que Trump anunciara l’enviament d’efectius de la Guàrdia Nacional. Just a les 19:00 hora local, quan donava inici la restricció a la capital, les casseroles van començar a sonar en algunes zones, en resposta a una convocatòria que va circular per les xarxes socials, amb la intenció de sumar-se a les protestes.

La manifestació s’ha topat amb un nou perímetre protegit per les forces de seguretat que impedia acostar-se a la residència presidencial: una tanca metàl·lica d’uns dos metres i mig d’altura instal·lada al parc de Lafayette, on la vesprada de dilluns, les forces de seguretat van utilitzar gas lacrimogen. La intenció era dispersar els manifestants i permetre que Trump poguera travessar la plaça a peu per a posar davant les càmeres amb una Bíblia a la mà davant l’església episcopaliana de Sant Joan.

Destrosses a Manhattan

Nova York ha viscut l’última jornada una nova ona de protestes ciutadanes reclamant justícia i en contra del racisme, tot i l’avís de les autoritats després d’una nit de saquejos a Manhattan. L’alcalde de la ciutat, Bill de Blasio, ha estés el toc de queda fins diumenge que ve en un intent de frenar uns disturbis que han deixat parts de la ciutat molt afectades i que han disparat la tensió política.

Malgrat que aquestes protestes diürnes són pacífiques, el toc de queda, el primer a la Gran Poma en vora huitanta anys, s’avançarà a les huit de la vesprada, després que dilluns la violència començara abans que entraren en vigor les restriccions de les onze de la nit. Nombroses botigues del centre de Manhattan, sobretot establiments de luxe, van ser saquejades durant la nit, mentre que també es van registrar importants disturbis en àrees del Bronx, inclosos atacs a almenys dos agents de policia.

Milers de manifestants pacífics abarroten els carrers de Los Angeles

Ahir, milers de manifestants van abarrotar els carrers de Los Angeles. Les marxes, que van ser especialment nombroses, van transitar per zones emblemàtiques de Hollywood i el Downtown. El to tranquil de les protestes de dia va contrastar amb les escenes de saquejos i disturbis que han obligat a decretar l’estat d’emergència i que s’han saldat amb 2.700 detencions al llarg de quatre nits consecutives. En el centre de Florida, dues dones han sigut arrestades per cometre actes vandàlics contra una casa de vacances de l’ara expolicia Derek Chauvin, l’implicat en la mort de Floyd, que s’enfronta a càrrecs d’homicidi.

També et pot interessar

stats