Mèxic despenalitza l'avortament

És una sentència històrica perquè per primera vegada s’ha posat al centre el dret a decidir

Dones manifestant-se a favor de l'avortament a Mèxic el setembre de 2021
Dones que es manifesten a favor de l'avortament a Mèxic, el setembre de 2021 / Europa Press

El Suprem Tribunal de Justícia de la Nació de Mèxic ha obert aquest dimarts el camí cap a la despenalització de l’avortament a tot el país, després d’una sentència que el despenalitza a l’estat de Coahuila, al nord.

Aquesta sentència, aprovada per unanimitat (10 d’11 vots, perquè un magistrat estava absent), modifica diversos articles del Codi Penal d’aquest estat que criminalitzaven la interrupció de l'embaràs voluntari i sancionaven la violació entre persones unides en matrimoni, concubinat o pacte civil amb una pena menor que la que hi ha establida per al delicte de violació en general.

Els magistrats al·leguen que no deu pesar cap sanció penal en contra de les dones o persones amb capacitat de gestar que decidisquen sobre la seua vida, el seu cos i la seua elecció a ser mare o no. Per això, consideren que penalitzar l’avortament és inconstitucional.

“Pensar que penalitzar el dret de les dones a decidir sobre el seu cos és una solució atempta contra el principi de mínima intervenció penal”, ha explicat la ministra Yasmín Esquivel.

Resolució històrica

La criminalització de l’avortament a Mèxic és competència dels estats, però aquesta sentència farà història perquè ara, que s’ha fixat jurisprudència en aquest respecte, s'obliga la resta dels estats a reconéixer com a inconstitucionals les disposicions legals que busquen criminalitzar l'avortament.

A més, és la primera vegada que al país s’aborda la qüestió de l’avortament posant en el centre el dret a decidir de les dones. 

Aquest pas avant cap a la consecució de la igualtat i els drets de les dones a Mèxic contrasta amb la recent prohibició de l’avortament a l’estat nord-americà de Texas, on després de l’últim canvi en la legislació, passa a ser pràcticament impossible.

També et pot interessar

stats