Meloni ofereix un discurs d'investidura moderat: "no he simpatitzat mai amb el feixisme"

La nova primera ministra d'Itàlia ha superat la primera votació d’investidura a la Cambra dels Diputats

La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, durant el seu discurs d'investidura
La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, durant el seu discurs d'investidura / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
25 d'octubre 2022 - 18:35 Actualitzat: 25 d'octubre 2022 - 22:08

La nova primera ministra italiana, Giorgia Meloni, ha presentat aquest dimarts el seu programa de govern per als pròxims cinc anys en un discurs a la Cambra de Diputats, en el qual ha volgut enviar un missatge moderat i europeista, encara que no exempt de crítiques a la UE. La ultradretana ha expressat el seu rebuig del feixisme, ha donat suport a l'OTAN i ha avançat algunes reformes importants.

"No he tingut mai simpatia per règims antidemocràtics, incloent-hi el feixista", ha afirmat Meloni, de 45 anys i la primera dona a governar a Itàlia durant la seua compareixença. Aquesta vesprada es votarà la confiança al seu govern, un formalisme que superarà sense problemes, ja que disposa de majoria absoluta en totes dues cambres.

Meloni també ha nomenat la Unió Europea en el seu discurs i ha assegurat que no vol sabotejar-la, "sinó fer-la més eficaç en la resposta a les crisis" amb propostes constructives. La nova primera ministra també ha reiterat que Itàlia continuarà sent lleial a l'OTAN i, citant el "valent poble ucraïnés", ha confirmat que es respectaran els compromisos internacionals per a ajudar-lo a "defensar-se de l'agressió de la Federació Russa" i del "xantatge de [el president rus, Vladímir] Putin".

L’oposició rebutja el discurs de la candidata

Els partits de l'oposició a la Cambra dels Diputats italiana han rebutjat el discurs d'investidura de la candidata a primera ministra i l’han trobat buit, demagògic i patriarcal.

La portaveu de la principal formació opositora, el progressista Partit Demòcrata (PD), Debora Serracchiani, ha lamentat que el discurs de Meloni haja estat "un manifest més ideològic que programàtic" en el qual no ha explicat ni com ni amb quins recursos aplicarà les seues reformes.

Per la seua banda, el líder del populista Moviment Cinc Estreles (M5S), Giuseppe Conte, ha qualificat el discurs de Meloni com "una hora de retòrica buida, condimentada per nombrosos lemes demagògics" i que no aporta "ni una sola paraula per a solucionar la crisi energètica".

Meloni aconsegueix la majoria al Parlament

Meloni ha aconseguit aquest dimarts a la vesprada la investidura a la Cambra dels Diputats gràcies als vots de la seua coalició dretana i espera ara completar el tràmit dimecres al Senat, un formalisme atés que hi disposa de majoria.

Ha obtingut la majoria absoluta amb 235 vots a favor (d'un total de 400), gràcies al seu partit, l'ultradretà Germans d'Itàlia, i els seus socis de coalició, la Lliga de Matteo Salvini, i Forza Italia, de Silvio Berlusconi, a més d'altres formacions més menudes.

L'oposició s'ha quedat amb 154 vots, els del Partit Demòcrata (PD), el Moviment Cinc Estreles (M5S) i els centristes Azione i Itàlia Viva, entre altres, mentre que cinc diputats s’han abstingut. El tràmit d'investidura acabarà al Senat en una sessió que començarà a les 13:00, hora local.

Meloni, primera dona cap del govern en la història del país, va jurar en el càrrec dissabte passat davant el cap de l'estat, Sergio Mattarella, després de guanyar les eleccions generals del 25 de setembre amb el 26% dels vots, a més dels seus aliats.

També et pot interessar

stats