May ultima un acord de Brexit amb consens sobre la frontera irlandesa

Més de 70 empresaris demanen un nou referèndum perquè un acord d'eixida ‘‘dur i destructiu’’ farà mal a l’economia.

Theresa May, en una imatge d’arxiu
Theresa May, en una imatge d’arxiu / Facundo Arrizabalaga (Efe)

La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, ultima un acord de Brexit amb la Unió Europea (UE) que resol el problema de la frontera irlandesa i obri la porta a una futura associació econòmica.

Segons publica el diari The Sunday Times, la líder conservadora ha aconseguit en privat “concessions” de Brussel·les, que ara acceptaria que tot el Regne Unit romanga provisionalment dins d’una unió duanera en el cas que no hi haja un pacte comercial bilateral definitiu, en lloc de sol Irlanda del Nord, cosa que Londres rebutjava.

Aquest pla de contingència es faria legalment vinculant el tractat de retirada a una clàusula específica ‘‘d’eixida’’ -per a impedir que es fera permanent-, que evitaria haver de posar una frontera física a l'illa d’Irlanda, un fet que perjudicaria el procés de pau de 1998.

Més de 70 empresaris demanen un nou referèndum 

Més de 70 dirigents empresarials del Regne Unit han signat una carta per a demanar un segon referèndum sobre els termes del Brexit en considerar que un acord d’eixida de la Unió Europea ‘‘dur i destructiu’’ danyarà l’economia.

‘‘A la comunitat empresarial se li va prometre que, si el país votava a favor de l’eixida, continuaria havent-hi un comerç sense friccions amb la UE i la certesa sobre les relacions futures que hem d’invertir a llarg termini’’, exposen els empresaris. A més, creuen que ‘‘les propostes que estan discutint el govern britànic i la Comissió Europea estan molt lluny’’ de les promeses en la primera consulta.

La carta conclou que ‘‘ara ens enfrontem a un acord cec o a un Brexit dur i destructiu’’, i ‘‘atés que cap dels dos estava en la papereta electoral del 2016 creiem que l’elecció final ha de ser tornada al públic amb un vot popular’’, subratllen. Els dirigents empresarials, a més, alerten que ‘‘la incertesa en els últims dos anys ja ha portat a una caiguda en la inversió’’.

El ministre britànic per a l’eixida de la UE, Dominic Raab, ha declarat que espera que les negociacions s’acaben abans del 21 de novembre, encara que no hi ha consens sobre la frontera d’Irlanda del Nord.

Per la seua part, el primer ministre d’Irlanda, Leo Varadkar, ha advertit que el procés del Brexit està ‘‘erosionant’’ la relació amb el Regne Unit i ‘‘soscavant’’ l'acord de pau de 1998.

També et pot interessar

stats