Matinada de bombardejos a Gaza: Israel executa la major operació des de l'inici de l'escalada de violència

L'exèrcit israelià ha descarregat 50 rondes de bombardejos per terra i aire durant 40 minuts en el cinqué dia de conflicte

Una bomba israeliana impacta a la Franja de Gaza
Una bomba israeliana impacta a la Franja de Gaza / À Punt NTC

L'exèrcit d'Israel ha descarregat 50 rondes de bombardejos per terra i aire sobre la població de Gaza durant 40 minuts, en la major operació al territori palestí des de l'inici de l'escalada bèl·lica. L'atac, que ha començat a primera hora de la matinada, s'ha realitzat des de l'exterior de la Franja, sense que les tropes israelianes entraren al territori, segons ha informat l'exèrcit d'Israel. L'estament militar manté que es tracta de bombardejos selectius a objectius vinculats de les milícies palestines, principalment, la xarxa de túnels subterranis en què es protegeixen dels atacs israelians.

La tecnologia de precisió israeliana opera, però, sobre la zona del planeta amb més densitat de població. Els cinc dies d'ofensiva a Gaza deixen un balanç provisional de 103 persones mortes, 27 d'elles xiquets. L'exèrcit assegura que almenys una trentena dels morts són membres de les milícies palestines.

Set persones han mort pel llançament de projectils cap a Israel, entre elles un adolescent, un xiquet de sis anys i anit una anciana va morir en caure quan corria a protegir-se dels coets a un refugi. Les milícies palestines de Hamas han llançat més de 1.800 coets, la majoria dels quals han sigut interceptats pel sistema antimíssils israelià, conegut com a Cúpula de Ferro.

L'exèrcit va avançar que hui continuarà atacant objectius en l'enclavament i que "tenen intenció" de dur a terme una ofensiva terrestre: "Estem preparats per a fer-ho", ha dit un portaveu militar. Les paraules del primer ministre israelià Benjamin Netanyahu fan pensar que compliran l'advertència: "Aquesta no és l'última paraula i aquesta operació continuarà el temps que siga necessari", ha advertit el mandatari en un vídeo difós per les seues xarxes socials mentre es produïen aquesta matinada els bombardejos.

En les últimes hores s'han notificat enfrontaments entre les parts a la frontera de la Franja amb Israel. Enmig de l'espiral de violència, milers de palestins han començat a fugir cap a les zones més segures de l'enclavament.

Els EUA frena la reunió del Consell de Seguretat de l'ONU

Una delegació d'Egipte, el principal país mediador en el conflicte, ha arribat a Tel-Aviv per a intentar evitar la guerra oberta. Se suma al diplomàtic que els Estats Units van enviar dimecres per a intermediar en el conflicte.

Washington defén el dret d'Israel a usar la força per a defendre's dels coets llançats des de Gaza i ha reafirmat aquest suport "sense fissures" en boca del secretari d'estat Anthony Blinken.

Els Estats Units han bloquejat una reunió oberta del Consell de Seguretat de l'ONU aquest divendres per a instar a la fi de l'escalada de la violència a Orient Mitjà, que demanaven països com Noruega, Tunísia o la Xina, i l'ha posposada fins diumenge, ja que considera que cal donar uns dies més a les gestions diplomàtiques en curs.

També et pot interessar

stats