Mariúpol continua blocada mentre s’evacuen civils al nord d’Ucraïna

La primera reunió d’alt nivell entre Rússia i Ucraïna ha finalitzat sense acords 

Evacuats de Mariúpol en una imatge d'arxiu
Evacuats de Mariúpol en una imatge d'arxiu / Reuters

Quinze dies després del començament de la invasió russa d'Ucraïna, les forces ucraïneses continuen resistint l'ofensiva des de diferents direccions mentre diversos milers de civils han pogut ser evacuats d'altres ciutats, especialment al nord, gràcies als corredors humanitaris pactats entre les parts.

La població de Mariúpol, ciutat de mig milió d'habitants, no té electricitat, ni aigua, ni menjar, ni tan sols per als xiquets; i la gent està emmalaltint per l'intens fred, segons ha advertit el cap de l'oficina de la Creu Roja en aquesta ciutat assetjada per les tropes russes, Sasha Volkov, en una conversa telefònica amb els seus col·legues del comité internacional de l'organització (CICR).

Corredors al nord

La situació és molt diferent entre el nord i el sud, i així el corredor humanitari acordat entre Ucraïna i Rússia per a evacuar a l'assetjada ciutat ucraïnesa de Mariúpol (situada en el sud-est, entre l'annexionada península de Crimea i la regió separatista prorussa del Donbass) es troba totalment bloquejat, mentre l'obert als voltants de Kíiv està funcionant.

La viceprimera ministra d'Ucraïna i responsable per a la Reintegració dels Territoris Ocupats Temporalment, Irina Veresxuk, va dir que el dimecres més de 20.000 persones van ser evacuades de localitats de la regió de Kíiv. "Més de 20.000 persones van ser evacuades ahir de les ciutats d'Irpín, Butxa, Hostómel, Vórzel i altres a la regió de Kíiv", va dir Veresxuk a la premsa.

En els dos últims dies, de localitats de la regió de Sumi (nord-est) han pogut ser evacuades unes 60.000 persones en direcció a Poltava. "Tots aquells que ho van demanar, van poder ser evacuats", ha afirmat.

El cap de l'administració militar de la regió de Khàrkiv, Oleg Sinegubov, ha dit que aquest dijous han sigut evacuats de la localitat d'Izíum prop de 1.600 civils.

"En total hi van eixir 44 autobusos, això significa unes 1.600 persones. Demà continuarem l'evacuació", va dir Sinegubov en declaracions al canal de televisió Rada.

A Moscou, el portaveu del Ministeri de Defensa rus, Ígor Konaixénkov, ha afirmat  en roda de premsa que les forces de l'autoproclamada República Popular de Donetsk (RPD) "han avançat un quilòmetre a l'interior de la ciutat de Mariúpol des del nord".

Fracassa la diplomàcia

Mentrestant, l'intent diplomàtic d'aconseguir un cessament d'hostilitats, amb la reunió mantinguda en Antalya (Turquia) entre els ministres d'Afers Estrangers de Rússia i Ucraïna, Serguei Lavrov i Dmitro Kuleba, no ha tingut èxit, i tots dos van acabar la reunió sense més acord que el de mantindre obert el diàleg.

"He vingut amb un objectiu humanitari. Obrir un corredor humanitari per a la gent que vol eixir de Mariúpol. Desafortunadament, el ministre Lavrov no estava en posició de comprometre's", va dir Kuleba als mitjans després de la breu trobada.

Rússia atribueix el bombardeig a un hospital infantil a provocació

El dimecres va tindre lloc en aquella ciutat un bombardeig d'un hospital infantil, amb tres morts i dèsset ferits, segons fonts ucraïneses. "Fins hui se sap que després de l'atemptat terrorista de l'hospital infantil en Mariúpol per avions russos, unes dèsset persones (entre xiquets, dones i personal sanitari) van resultar ferides", segons les dades de l'Ajuntament que recull l'agència Interfax.

Però el ministre rus Lavrov ha negat que en aquest hospital hi haguera pacients i va acusar "els mitjans occidentals" d'estar presentant únicament "el punt de vista ucraïnés".

"Absolutament no s'ha dut a terme cap missió d'atacar objectius en terra per part de l'aviació russa a la zona de Mariúpol", ha dit per la seua part el portaveu de Defensa rus, Ígor Konaixénkov. "És una vertadera provocació orquestrada per les autoritats de Kiív", va afirmar.

Segons les últimes xifres d'agències de l'ONU, des del començament de l'ofensiva russa a Ucraïna amb el pretext de defensar a les regions separatistes de Donetsk i Lugansk, 549 civils han mort i quasi 1.000 han resultat ferits.

Putin desafia les sancions

Entretant, el president rus, Vladímir Putin, s’ha referit a les sancions imposades per Occident després de la invasió d'Ucraïna i a la decisió de centenars d'empreses estrangeres de cessar les seues activitats o retirar-se de Rússia i ha assegurat que el país podrà superar-les.

"Nosaltres no ens tancarem a ningú, estem oberts a treballar amb tots els nostres socis estrangers que ho desitgen. Els drets dels inversors i col·legues estrangers que romanen a Rússia i treballen a Rússia han de protegir-se de manera de confiança", ha dit en una reunió amb membres del seu govern recollida per les agències russes.

També et pot interessar

stats