Les mares de les víctimes anomenades "falsos positius" de Colòmbia busquen justícia quinze anys després

Més de 6.400 joves van ser assassinats per militars amb l’únic objectiu de donar xifres falses de baixes en la lluita contra la guerrilla

Homenatge amb pintades i unes botes com a símbol de crim d'estat / À Punt NTC

Una delegació de les mares de les anomenades víctimes de "falsos positius" de Colòmbia ha visitat aquest dimecres València i han sigut rebudes per la comissió de drets humans de les Corts. El moviment busca els culpables dels més de 6.400 joves assassinats per militars amb l’únic objectiu de donar xifres falses de baixes en la lluita contra la guerrilla. 

El govern de l'expresident de Colòmbia, Álvaro Uribe necessitava resultats en la seua lluita contra la guerrilla. “Es van posar a buscar xics i els van acusar de ser guerrillers”, explica Rubiela Guiralto, mare d’un jove fals positiu. En la seua samarreta mostra una pregunta, "Qui va donar l'orde?", i unes botes, símbol del crim d'estat.

Rubiela va perdre la pista del fill, de 21 anys, el febrer del 2008. Huit mesos després li confirmaren que havia aparegut mort. “Tots els joves que assassinaren, els van tirar com a gossos en fosses comunes”, diu Rubiela.

El mes d'octubre el nou govern de Gustavo Pietro demanava perdó a unes mares que no poden tancar ferides quinze anys després. “Demanem que hi haja justícia i aflore la veritat en Colòmbia, que ens diguen que va ordenar assassinar el meu fill i els dènou xics de Soacha”. Un dol sense límit per a les mares impossible de superar.

També et pot interessar

stats