La maltesa Metsola (PPE) serà elegida presidenta de l'Eurocambra amb el suport de socialistes i liberals

Metsola, de 43 anys, es convertirà aquest dimarts en la tercera dona a assumir la prefectura del Parlament Europeu i succeirà David Sassoli, mort recentment

Roberta Metsola, aquest dilluns en el Parlament Europeu a Estrasburg, França
Roberta Metsola, aquest dilluns al Parlament Europeu a Estrasburg, França / Julien Warnand (Efe)

La candidata del Partit Popular Europeu, la maltesa Roberta Metsola, serà elegida aquest dimarts nova presidenta del Parlament Europeu per als dos anys i mig que resten de legislatura, després de tancar un acord amb socialistes i liberals europeus la vespra que se celebre la votació per a triar el successor de David Sassoli.

El grup dels Socialistes i Demòcrates (S&D) va confirmar el seu suport la vesprada del dilluns amb un missatge breu en xarxes socials, en què anunciaven el pacte amb el PPE i els liberals (Renovar Europa) per a "garantir una majoria estable fins a les eleccions de 2024".

D'aquesta manera, Metsola es convertirà aquest dimarts en la tercera dona a assumir la prefectura de l'Eurocambra en quatre dècades. Metsola, de 43 anys, amb el suport del principal partit en l'Eurocambra, ha fet també valdre el fet de ser una candidata jove, dona i representant d'un país xicotet, situat a més al sud d'Europa, com a contrapés als perfils de la resta d'alts càrrecs a la UE.

La política maltesa va promoure la seua candidatura després que el líder del PPE en l'Eurocambra, l'alemany Manfred Weber, s'autodescartara com a alternativa a Sassoli. La votació per a elegir a un nou president del Parlament Europeu a mitjan legislatura estava prevista ja abans de la mort sobtada del socialista italià fa a penes una setmana.

Amb el suport dels socialistes i liberals europeus, Metsola s'imposa a les candidatures presentades per l'esquerra europea, amb l'espanyola Sira Rego (IU) com a candidata; pels conservadors i reformistes europeus, amb el polonés Kosma Zlotowski, i pels verds, amb la sueca Alice Kuhnke.

Votacions

El vot s'emetrà de manera telemàtica a causa de la pandèmia, per la qual cosa el resultat no es coneixerà fins a les 11:00 hores. Un candidat necessita obtindre una majoria absoluta de vots per a ser triat. Si no s'aconsegueix aquest marge en la primera ronda se celebrarien una segona i una tercera rondes, a les quals poden tornar a presentar-se els mateixos candidats i els resultats dels quals s'anunciarien a les 13:00 i 16:30 hores respectivament. A una eventual quarta ronda només podrien presentar-se els dos candidats amb més suports i el resultat final es coneixeria a les 18:30 hores.

També et pot interessar

stats