La malària podria matar enguany 769.000 persones a l’Àfrica subsahariana, un 75% menors

Coincidint amb el Dia Mundial de la Malària, l’OMS insta els països africans a actuar amb rapidesa per a salvar vides.

Una mosquitera protegeix les xiquetes de la picadura de l'Anopheles, el mosquit que transmet la malària
Una mosquitera protegeix les xiquetes de la picadura de l'Anopheles, el mosquit que transmet la malària / OMS

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) tem que 769.000 persones puguen morir el 2020 per malària a l’Àfrica subsahariana, el doble que fa dos anys, i ha instat els governs de la regió a actuar amb rapidesa per a distribuir mitjans de prevenció i tractament. Per a posar les dades en perspectiva, cal recordar que la pandèmia de la Covid-19 de moment ha mort prop de 200.000 persones a tot el món.

L’OMS ha comunicat aquesta previsió la vesprada d’aquest dissabte, quan se celebra el Dia Mundial del Paludisme, una malaltia sobre la qual demana atenció perquè no l’eclipsi l’omnipresent referència al nou coronavirus.

L’agència de l’ONU justifica els seus pronòstics en "les pertorbacions greus en les campanyes de distribució de mosquiteres tractades amb insecticides i en l'accés als medicaments antipalúdics” a patir de nou models de futur possible als 41 països d’aquesta regió africana.

La xifra de 769.000 morts s’obté de la pitjor de les situacions considerades, en què se suspengueren totes les campanyes de distribució de mosquiteres tractades amb insecticides i es reduïra un 75 per cent l'accés a medicaments antipalúdics eficaços. "Això –remarca l’OMS– suposaria tornar a mortaldat per paludisme que no es veia des de fa vint anys".

Per això, l’organització recomana als països de la regió una actuació amb celeritat contra el paludisme en aquesta fase de l'epidèmia de coronavirus, que encara no ha colpejat al continent africà amb la virulència d’altres zones del món. De moment, a Àfrica s’han registrat més de 1.200 morts i 25.000 contagis de Covid-19, la majoria concentrats a Egipte, Sud-àfrica, Algèria i el Marroc.

Segons l'Informe Mundial sobre el Paludisme del 2019 d’aquesta agència de l'ONU, l’Àfrica subsahariana va registrar el 2018 el 93% dels casos de paludisme del món i el 94% de totes les morts. Dues terceres parts d’aquestes defuncions van correspondre a xiquets menors de cinc anys.

També et pot interessar

stats