El major incendi dels Estats Units és tan gran que ja genera el seu propi clima

El foc batejat com Bootleg, al sud-est de l'estat d'Oregon, ha carbonitzat més de 160.000 hectàrees des que va començar a principis de juliol

Imatges preses pels satèl·lits aquest dimarts

El major de les desenes d'incendis actius als Estats Units ha aconseguit unes dimensions tan grans que ja genera fins i tot les seues pròpies condicions climàtiques, un fet que dificulta les tasques dels bombers, segons informen les autoritats.

El foc batejat com Bootleg, al sud-est de l'estat d'Oregon al costat de la frontera amb Califòrnia, ha carbonitzat més de 160.000 hectàrees (fins dimecres) des que va començar a principis de juliol, ha destruït 117 construccions humanes i contra les flames lluiten més de 2.000 bombers. La causa del foc sembla que va ser un llamp i, segons s’ha pogut saber, l’incendi s’hauria propagat durant alguns dies abans de ser detectat.

Un pare i el seu fill s'abracen davant una caravana després que Bootleg cremara la casa
Un pare i el seu fill s'abracen davant una caravana després que Bootleg cremara la casa / Reuters

"El foc és tan gran i genera tanta energia i calor extrema que està canviant les condicions climàtiques", ha detallat aquest dimarts en declaracions a la premsa el portaveu del Departament Forestal d'Oregon, Marcus Kauffman. "Normalment, la situació meteorològica prediu el que farà el foc. En aquest cas, és el foc el que està predint el que farà el clima", ha assenyalat. Només incendis de dimensions titàniques com aquest són capaços d'afectar el clima, la qual cosa complica encara més les tasques d'extinció, al no permetre predir quina serà l'evolució de les flames a curt termini.

Les imatges preses pels satèl·lits aquest dimarts mostraven una gegantesca columna de fum que, des del sud-est d'Oregon, es desplaçava cap al nord fins arribar a la frontera amb el Canadà, a uns 1.000 quilòmetres. També són sorprenents les imatges que arriben des de Nova York, a més de 3.000 quilòmetres, on les vistes s’han enfosquit a causa de l’incendi.

Ix el sol a Nova York entre el fum dels incendis a l'oest del país
Ix el sol a Nova York entre el fum dels incendis a l'oest del país / Bjoern Kils (Reuters)

El foc afecta una zona muntanyenca i de vegetació al bosc nacional de Fremont-Winema i els bombers no preveuen tindre'l del tot contingut fins a principis d'octubre.

La seua proximitat a una línia de transmissió elèctrica d'alt voltatge que connecta les xarxes de Califòrnia i Oregon ha fet que les autoritats hagen demanat als consumidors en diverses ocasions al llarg dels últims dies que reduïsquen tant com els siga possible el consum elèctric, per a evitar que aquesta se sobrecarregue i empitjore la situació.

Línies elèctriques en la zona carbonitzada per l'incendi
Línies elèctriques en la zona carbonitzada per l'incendi / David Ryder (Reuters)

A més del d'Oregon, 80 grans incendis més cremen en diversos punts de l'oest dels EUA, alguns d'aquests a Califòrnia, on la sequera extrema després d'un hivern sense a penes pluges i les altes temperatures de les últimes setmanes han avançat la temporada del foc diversos mesos.

També et pot interessar

stats