Macron defén una Europa més forta per a protegir els ciutadans dels "egoismes nacionals"

El president de França proposa a l'Europarlament un projecte contra els nacionalismes escèptics

Emmanuel Macron, hui davant del Parlament Europeu
Emmanuel Macron, hui davant del Parlament Europeu / EFE

Una Unió Europea més forta dins i fora de les seues fronteres i més democràcia liberal contra els nacionalismes i els populismes. Aquest és el projecte que el president de França, Emmanuel Macron, ha presentat hui davant del Parlament Europeu. En un discurs de tres hores, plagat de frases rotundes i esguitat de propostes, però que no ha convençut l'eurocambra.

"Davant de l'autoritarisme que ens envolta, la resposta no és la democràcia autoritària sinó l'autoritat de la democràcia", ha explicat en al·lusió als governs més qüestionats de la Unió. "No vull pertànyer a una generació de somnàmbuls. Vull agafar les regnes", ha insistit el mandatari francés abans de convidar els europarlamentaris a escoltar els ciutadans descontents perquè no caiguen en mans dels "egoismes nacionals", entre els quals ha assenyalat els populismes i els nacionalismes euroescèptics. 

Macron, que ara fa un any va guanyar les eleccions franceses amb un projecte de caire europeista, ha demanat hui als europarlamentaris més solidaritat amb els refugiats, una major contribució al pressupost comunitari, un pressupost específic per a l'eurozona i augmentar la càrrega fiscal a l'economia digital. Iniciatives però sense un pla de concreció i que sembla complicat que puga tirar avant, almenys a la curta, donada la soledat a l'eurocambra de la formació que lidera, En Marche!, que no forma part de cap família política. 

El president també ha aprofitat la intervenció per a defendre la "legitimitat" del bombardeig a Síria executat per França, el Regne Unit i Washington, i ha intentat separar aquest atac contra magatzems d'armes químiques d'altres com els de l'Iraq o Líbia.

El president francés té una nova cita europea dijous, amb la cancellera Angela Merkel en la qual pretenen elaborar una proposta comuna per a la reforma de l'eurozona. 

També et pot interessar

stats